7 september 2024
Thumbnail voor Silvie Sweegers ontdekt Albanië met haar gezin: ‘Een wereldreis in één vakantie’

Silvie Sweegers ontdekt Albanië met haar gezin: ‘Een wereldreis in één vakantie’

In ons vak zijn we elke dag bezig met het organiseren, regelen of voorbereiden van vakanties van anderen. Reisbizz is benieuwd waar onze lezers zelf naartoe gaan op vakantie. In de rubriek ‘waar gaat de reis naartoe’ vragen we aan reisprofessionals waar zij zelf vakantie vieren. Vandaag: Silvie Sweegers van treinspecialist Tiara Tours is twee weken met haar gezin op vakantie in Albanië.

“We maken een rondreis van twee weken door het noorden en zuiden van Albanië”, vertelt Silvie "live vanuit Himare". Hoewel je van de directeur van Tiara Tours misschien zou verwachten dat ze een rondreis maakt met de trein, is dat nu niet het geval. “Helaas niet met de trein, want dat is nog praktisch onmogelijk. Treinen in Albanië zijn er nauwelijks. Wel merk je dat ze overal een soort van aan deze infrastructuur aan het werken zijn. Zodra dat enigszins mogelijk wordt, komt er uiteraard een toffe Tiara treinreis hier.”

Geen trein, maar een auto dus. “We hebben een SUV gehuurd. De wegen variëren van ‘heel goed’ tot ‘bizar slecht’. Met name in het noorden leek het soms alsof we in het programma ‘de gevaarlijkste wegen’ zaten. Maar dat was het waard: wat een gave uitzichten! Adembenemend op alle fronten dus.”

Drie stappen overslaan
“Het noorden van Albanië is nog ruig en ongerept, in het zuiden is duidelijk dat het toerisme drie stappen overslaat in ontwikkeling en dat er wordt ingezet op de grote massa. En wat zijn de mensen nog vreselijk aardig hier! Je merkt wel dat ze van oorsprong echte handelaren zijn, maar gelukkig weten ze dat nog niet helemaal uit te buiten.”

Het is niet de eerste keer dat Silvie in Albanië is. “Tijdens corona ben ik een weekendje naar Tirana geweest en dat beviel me wel. Ik denk dat deze stad niet voor iedereen aantrekkelijk is, maar ik houd van dit soort steden met een mix van resten uit de communistische tijd en de ambitie om mee te doen met het westen. Plus ik denk dat Albanië een bestemming is die nu enorm snel zal groeien, zowel in positieve als negatieve zin. Dus het was nu hét moment om te gaan.”

“We zitten nu aan het einde van de reis. Ik kan alvast wel zeggen dat het een van de meest diverse bestemmingen is van Europa waar ik de laatste jaren ben geweest. Op veel plekken nog zo puur en kneuterig, bergen, meren, idyllische stranden, rijke historie, heerlijk eten, lieve en fijne mensen en relatief nog betaalbaar. Het is een wereldreis in één vakantie eigenlijk.”

Foto: Silvie Sweegers