28 februari 2024
Thumbnail voor Sunny Cars: Focus altijd op de klant

Sunny Cars: Focus altijd op de klant

De focus van Sunny Cars op topservice en zorgeloze autohuur is de basis van het financiële succes van de autoverhuurspecialist. Waar de coronaperiode nog voor een tekort aan auto’s en hoge prijzen zorgde, is op dit moment de markt weer tot rust gekomen. Sunny Cars behaalde in 2023 een recordomzet.

De autohuurspecialist heeft veel vertrouwen in het nieuwe boekjaar, dat loopt van 1 november 2023 tot 31 oktober 2024, blijkt uit de presentatie van topmannen Kai Sannwald (oprichter en meerderheidsaandeelhouder), Thorsten Lehmann en Hans Knottnerus op het hoofdkantoor van Sunny Cars Nederland in Haarlem.

Sannwald: “We kijken optimistisch naar 2024. Dankzij een sterk verlopen boekjaar zijn we in staat om verdere toekomstgerichte investeringen te doen. Want de winst blijft binnen het bedrijf. Hierdoor kunnen we ons richten op hoge kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ons doel is dan ook het aantal van 785.000 boekingen van afgelopen boekjaar te evenaren.”

Ondanks deze groei haalt het bedrijf de aantallen van voor corona (831.000 boeken) nog net niet. Sunny Cars behaalde daarentegen in de periode van november 2023 tot en met januari 2024 zo’n 225.000 reserveringen. Aanzienlijk meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. “Er is een duidelijke trend zichtbaar om de huurauto vroeg vast te leggen, een aanbeveling die Sunny Cars al jaren doet omdat de klant daardoor volop keuze heeft in het type auto. Zo werd in december 2023 meer dan de helft van alle reserveringen gemaakt voor een reisperiode tussen maart en december 2024”, laat Sannwald weten.

"Na de prijsexplosie in 2022 zijn de huursommen in 2023 langzaam gestabiliseerd op een lager niveau."

Verenigde Staten populair
Naast de klassieke bestemmingen aan de Middellandse Zee zijn ook de Verenigde Staten populair. De verwachting is echter dat Spanje (inclusief de eilanden) ook in 2024 de lijst met toplanden zal aanvoeren. Terwijl de kosten van vliegtickets en accommodaties sinds vorig jaar aanzienlijk zijn gestegen, ontwikkelt de prijs van autohuur zich in 2024 in de tegenovergestelde richting. "Na de prijsexplosie in 2022 zijn de huursommen in 2023 langzaam gestabiliseerd op een lager niveau", aldus Sannwald.

"We verwachten dat de gemiddelde prijzen dit jaar nog gunstiger zullen zijn. Bij de start van ons boekjaar is dit al te zien: in de eerste paar maanden was de gemiddelde huursom 466 euro. Een jaar eerder was dat nog 536 euro. Zelfs de uitzonderlijk hoge prijzen in de VS dalen licht. Met een gemiddelde huursom van 943 euro ligt deze echter nog steeds ver boven het gemiddelde.”

Geen krapte op de automarkt
De krapte op de automarkt, waar ook Sunny Cars mee moest dealen, is verleden tijd. In 2024 zijn er voldoende huurauto’s. Toch is er een enorme vraag naar huurauto's op populaire vakantiebestemmingen, vooral tijdens het hoogseizoen. In 2024 zullen er waarschijnlijk weer incidentele knelpunten zijn, vooral voor de populaire kleine autocategorie, aldus Sunny Cars. De meer exotische auto’s, zoals SUV’s en Cabrio’s, zijn moeilijk te krijgen. Ook is de garantie op een bepaald type auto moeilijker waar te maken. “Als je een Volkswagen boekt, heb je kans dat er een Opel klaar staat. Dat is het beleid van de aanbieders van auto’s en Sunny Cars moet hierin meegaan.”

“Ons doel is om onze wederverkopers de best mogelijke service te bieden en samen te zorgen voor tevreden klanten.”

Een kijkje bij de reisbureaus
“Als partner van de reisbranche is en blijft de travel trade ontzettend belangrijk”, benadrukt Hans Knottnerus, Managing Director Nederland, België en Frankrijk. “Daarom investeren we veel op dit gebied. Ons doel is om onze wederverkopers de best mogelijke service te bieden en samen te zorgen voor tevreden klanten.” 

Sunny op de app
Sunny Cars zet volop in op de app Sunny2go, met allerlei services zoals lounge toegang van luchtvaartmaatschappijen bij vertraging, gratis dataverkeer, conciërge services en advies gedurende de reis op het gebied van trips en restaurants. Bestuurders kunnen ook extra functies gebruiken om een parkeerplaats te vinden in verre landen, zodat rondjes rijden overbodig wordt.

Op de hoofdfoto v.l.n.r.: Suzanne Al, Director of Marketing Nederland, België en Frankrijk, Hans Knottnerus en Marco Ammerlaan, Director of Sales Nederland, België en Frankrijk.