20 juli 2024
Thumbnail voor Sunny Cars ziet toename vraag maar verwacht hogere prijzen

Sunny Cars ziet toename vraag maar verwacht hogere prijzen

HAARLEM - Autoverhuurbemiddelaar Sunny Cars ziet de boekingen wekelijks toenemen. Vooral Spanje is in trek: in de afgelopen twee weken bedroeg het aandeel van de boekingen voor deze bestemming ruim 40 procent van alle autoverhuurreserveringen bij Sunny Cars. Toch is de stemming terughoudend aangezien er minder beschikbaarheid is bij lokale partners.

Er is minder beschikbaarheid bij de lokale partners en de verwachting is dat de prijzen de komende tijd fors gaan stijgen, aldus het bedrijf uit Haarlem. Het advies is dan ook om zo snel mogelijk een huurauto te reserveren voor populaire Europese zonbestemmingen en zo zeker te zijn van een huurauto tijdens de vakantie.

Om reisagenten een extra verkoopargument te geven wordt vanaf woensdag (12 mei) de Flexservice gratis toegevoegd aan iedere reservering.

"Ïn de boekingen is een duidelijke tendens te zien naar lastminutes. Van de reserveringen die de afgelopen 14 dagen zijn gemaakt, haalt ongeveer de helft de huurauto nog op in mei," zegt Hans Knottnerus, Managing Director van Sunny Cars Nederland & België.

"Tegelijkertijd zien we een stijgende vraag voor de maanden juni en juli. Sinds maandag officieus bekend werd dat het negatieve reisadvies voor Nederlanders per 15 mei wordt opgeheven, noteren we een stijging van 200 procent in de boekingen", vervolgt hij.

Spanje is de meest populaire autoverhuurbestemming, gevolgd door Griekenland en Portugal. De boekingen voor Italië, Frankrijk en de USA trekken ook aan maar met een veel lager volume, aldus Sunny Cars.

Stijging van de huursommen
"Opvallend is de stijging van de huursommen volgens Kai Sannwald", Sunny Cars oprichter en CEO van de Sunny Cars groep. "Vooral voor de Spaanse markt zal dit de komende weken nog een belangrijk punt worden voorspelt hij. De wagenparkaanbieders hebben ingeschat dat pas in juni de vraag zou toenemen, daarom zijn er momenteel nauwelijks voertuigen beschikbaar. Vorig jaar zijn tijdens de coronacrisis veel auto's van de Balearen weggehaald en de nieuwe aanvoer is momenteel een centraal probleem," legt Kai Sannwald uit.

"Wij gaan ervan uit dat de vraag in de nabije toekomst zal toenemen en dat er op korte termijn dus niet genoeg voertuigen beschikbaar zullen zijn. Dit zal de prijzen aanzienlijk opdrijven, wat nu al duidelijk is, vooral wat Mallorca betreft. Deze situatie zal niet zo snel versoepelen en wie lang wacht met boeken, zal wellicht nog hogere prijzen moeten verwachten". Hij voegt eraan toe dat dit niet alleen voor de Balearen geldt, maar voor alle populaire autoverhuurlanden, ook al zijn de huursommen daar momenteel nog vrij laag.

"Zodra de vraag aantrekt, zullen de prijzen zeker stijgen", zo voorspelt Sannwald. Want ook in andere landen waar vóór corona veel vraag naar huurauto's was, zijn de wagenparken ingekrompen en moet er rekening worden gehouden met een permanent geringer aanbod van voertuigen.

Financiële crisis
Het doet Sannwald denken aan de situatie in 2008/2009, toen de financiële crisis ook leidde tot een tekort aan huurauto's in het hoogseizoen.