20 juni 2024
Thumbnail voor Treinverkeer naar Schiphol deze week mogelijk ontregeld door acties FNV Spoor

Treinverkeer naar Schiphol deze week mogelijk ontregeld door acties FNV Spoor

UTRECHT - Vanaf woensdag 28 april tot en met zaterdag 1 mei heeft FNV Spoor acties aangekondigd op verschillende verkeersleidingsposten van ProRail. De NS doet onderzoek naar de gevolgen voor het treinverkeer. De vakbond dwingt Prorail akkoord te gaan met eisen voor een nieuwe cao en dupeert reizigers die afhankelijk zijn van het treinverkeer.

Zaterdag 1 mei ligt, als het aan FNV ligt, het treinverkeer geheel stil. In een verklaring laat FNV weten dat er geen gevoel van euforie of een juichstemming is.

Leden van CNV Vakmensen en VHS Railprofessionals gingen wel akkoord met het eindbod van Prorail voor een nieuwe cao.

"Het doel was om met goede onderhandelingen te komen tot een mooi arbeidsvoorwaardenpakket. Het doel is niet het voeren van vakbondsacties. En dat doen we ook liever niet. Tenzij er geen andere mogelijkheid meer is. En dat is heel simpel het geval hier. Het is erg makkelijk om te zeggen dat er altijd gepraat kan worden. Maar dat heeft alleen zin als er bereidheid is om te kijken naar de verschillen die overbrugd zullen moeten worden. En ja, het valt iedereen zwaar om in actie te komen in de tijd waar we in leven. Het zou niet nodig moeten zijn, maar dat is het op dit moment zeer zeker wel", aldus de vakbond.

De acties beginnen vanaf woensdag regio per regio en lopen door op donderdag en vrijdag. Gezien de grote verwevenheid van routes wordt verwacht dat de verstoring landelijk impact zal hebben vanaf woensdag. "Voor zaterdag 1 mei roepen we al onze leden op om voor 24 uur het werk neer te leggen", aldus FNV.