20 juli 2024
Thumbnail voor TUI en Corendon druk met omboeken na verandering reisadvies Griekse eilanden

TUI en Corendon druk met omboeken na verandering reisadvies Griekse eilanden

SCHIPHOL - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren een rigoureuze beslissing genomen. De Zuid-Egeïsche Eilanden in Griekenland hebben na twee weken alweer een negatief reisadvies gekregen. Touroperators hebben het druk met het omboeken of annuleren van de geplande reizen naar de eilanden en moeten de klap van deze maatregel zien op te vangen.


Bij TUI stond de telefoon gisteren na de aankondiging roodgloeiend. “Wij hoorden het een aantal uur voordat het ministerie het bekend maakte”, vertelt TUI-Nederland woordvoerster Petra Kok aan Reisbizz.nl. “We konden dus wel iets voorbereiden en de situatie inventariseren. We zijn voornamelijk bezig geweest om te kijken naar welke bestemmingen we vluchten bij kunnen zetten of waar we vliegtuigen kunnen vervangen voor grotere toestellen zodat we meer plekken hebben. Dat is het voordeel als je eigen vliegtuigen hebt.” Volgens Kok is dit wel een uitdaging, omdat veel bestemmingen nog aan het opstarten zijn.

TUI geeft klanten de mogelijkheid om de vakantie naar één van de Griekse eilanden om te zetten naar een bestemming waar de touroperator heen vliegt die wel geel is gekleurd, zoals Mallorca of Ibiza. “Mensen hebben een jaar gewacht om eindelijk weer op vakantie te gaan, ze willen gewoon weg”, gaat Kok verder. “We geven geen vouchers meer uit, dus klanten kunnen omboeken of hun geld terugkrijgen. Maar het is wel duidelijk dat de behoefte aan vakantie groot is, want er zijn er weinig die annuleren.”

Net opgestart
Ook Corendon is teleurgesteld in het besluit van het ministerie. “Heel zonde dat het advies van een bestemming, die je net hebt opgestart, weer verandert”, vertelt Simone van den Berk namens de touroperator aan Reisbizz.nl. “Maar gelukkig gaat het omboeken heel goed en hebben we al contact opgenomen met iedereen die binnen twee weken op vakantie zou gaan.” Corendon heeft tweeduizend boekingen naar Kos en Rhodos moeten annuleren of omboeken.

Ook bij Corendon zet vrijwel iedereen volgens Van den Berk de boeking om naar een andere bestemming. “Mensen hebben zich verheugd om eindelijk weer naar de zon te gaan. Ze willen gewoon op vakantie.” De klanten van Corendon kunnen hun geannuleerde reis omzetten naar verschillende andere bestemmingen. “Vooral Ibiza is populair. Maar we reizen komende twee weken bijvoorbeeld ook naar Portugal, Curaçao of de Canarische eilanden, dus daar kunnen klanten ook voor kiezen.”

Volgens Van den Berk is Corendon ook van plan om vluchten bij te gaan zetten. “Maar dat is afhankelijk van de vraag. Als dit aan zal houden en de vraag blijft ook toenemen, gaan we dat zeker doen.”