19 juni 2024
Thumbnail voor TUI verlegt grenzen op Antwerpen: ‘Nieuwe E2 ideaal voor korte start- en landingsbaan’

TUI verlegt grenzen op Antwerpen: ‘Nieuwe E2 ideaal voor korte start- en landingsbaan’

ANTWERPEN - “Een historische nieuwe bladzijde in onze geschiedenis”, zo omschrijft TUI topman Elie Bruyninckx de ingebruikname van de Embraer E195-E2 bij TUI fly. De Belgische divisie van het TUI-concern vliegt al sinds 2016 met de kleinere E190, en wijkt daarmee behoorlijk af van de uniformiteitsregel die geldt voor de groepsvloot van TUI. Dat heeft, volgens Bruyninckx, een hele goede reden.


Hoewel nagenoeg de volledige vloot van de TUI Group bestaat uit Boeings, besloot TUI fly Belgium bewust te gaan voor de relatief kleine Embraer E190 en later de E195-E2. De luchthaven van Antwerpen beschikt over een vrij korte start- en landingsbaan van slechts 1.500 meter. “Het is daarmee een buitenbeentje in ons netwerk. Om er toch te kunnen vliegen hebben we een speciaal daarvoor geschikt toestel nodig.” Dat was dus eerst de E190 en nu de E195-E2.

De E195-E2 kan volledig beladen een afstand van ruim 4.800 kilometer overbruggen. Daardoor komen verder gelegen bestemmingen binnen handbereik. In de zomer wordt er vanaf Antwerpen naar elf bestemmingen gevlogen, waaronder Antalya, Heraklion en Tenerife. “Hopelijk komen er nog meer routes in beeld”, zegt luchthavendirecteur Eric Dumas.

Ook de Nederlandse vakantieganger profiteert ervan. Reisorganisatie TUI Nederland promoot sinds kort vertrek vanaf Antwerpen onder haar klanten. “Antwerpen is voor de Nederlandse vakantieganger een uitstekend alternatief”, aldus TUI Nederland topman Arjan Kers.

Wil je meer lezen over de E195-E2? Lees dan de volledige artikel in de laatste uitgave van Reisbizz Magazine.