12 mei 2024
Thumbnail voor Umbrië geldt niet langer meer als stiefzusje van Toscane

Umbrië geldt niet langer meer als stiefzusje van Toscane

TOSCANE - Italië is een zeer populaire zonbestemming voor Nederlandse vakantiegangers. Glooiende heuvels met wijnranken, langgerekte zandstranden, mooie meren, overblijfselen uit de rijke historie en heerlijke hotels. De Jong Intra Vakanties licht een aantal Italiaanse gebieden uit die goed passen in het Couleur Locale thema van de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.


Toscane
Toscane is over de hele wereld beroemd om zijn kunst, geschiedenis, heerlijke wijnen en het prachtige landschap. Elke stad in Toscane biedt bijzondere bezienswaardigheden. De bekendste steden zijn Siena, Lucca, Pisa en natuurlijk Florence. Maar Toscane is nog zoveel meer. De zacht glooiende wijnhellingen van de Chianti, beboste hellingen, uitgestrekte zonnebloemvelden en schilderachtige dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Verfijnde keuken
Toscane staat bekend om de verfijnde keuken met de heerlijke bereiding van olijfolie en verse kruiden als basilicum, salie en rozemarijn. Gedurende de zomer vinden er in talrijke plaatsen zogenoemde ‘sagre’ plaats, die geheel in het teken staan van de lokale specialiteit. Toscaanse wijnen als Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano zijn over de hele wereld bekend.

Umbrië
Het mooie en gevarieerde Umbrië geldt niet langer meer als stiefzusje van Toscane. Het prachtige landschap wordt niet voor niets ‘il cuore verde d’Italia’, oftewel het groene hart van Italië genoemd. De steden van Umbrië zijn stuk voor stuk parels van Midden-Italië. De bekendste zijn: Assisi, Perugia, Orvieto en Gubbio. Het platteland in Umbrië is al even aantrekkelijk als de kunststeden, de zogenoemde città d’arte. Het afwisselende landschap omvat wijn- en olijfboomgaarden, glooiende heuvels en uitgestrekte meren. Umbrië heeft absoluut zijn landelijke karakter behouden en is een paradijs voor mensen die van rust en wandelen houden.

De Umbrische keuken is eenvoudig en smaakvol. Beroemd zijn de ‘tartufi’, de zwarte truffels die onder de grond groeien. Een andere specialiteit is olijfolie, waarvan de beste rondom Spoleto geproduceerd wordt. De beste wijn komt volgens kenners uit het gebied rondom Montefalco.

Puglia
Puglia ligt in de hak van de laars en is Italiaanser dan Italiaans. Deze regio beschikt over bijna 800 km kustlijn, omgeven door de Adriatische Zee aan de ene kant en de Ionische Zee aan de andere kant. Puglia is een typische, nog zeer authentieke regio met Griekse invloeden. Prachtige stadjes als Alberobello (bekend van de ‘Trulli’, kleine witte huisjes met een kegelvormig dak), Ostuni en Otranto zijn absoluut de moeite van een bezoek waard.

Ben je benieuwd welke reizen de Jong Intra Vakanties aanraadt en wil je meer lezen over bestemmingen rondom het Gardameer? Lees dan het volledige artikel over Italië in de Couleur Locale Special.