14 april 2024
Thumbnail voor Uniglobe Travel ziet sterke groei in zakenreizen in 2022

Uniglobe Travel ziet sterke groei in zakenreizen in 2022

HOOFDDORP – Zakenreisorganisatie Uniglobe Travel Holland ziet de vraag naar zakelijke reizen in Nederland momenteel snel herstellen. Die conclusie staaft de organisatie met eigen vervoers- en omzetcijfers over de eerste maanden van 2022. Zo lag de omzet in mei al hoger dan die in dezelfde maand in recordjaar 2019.


Ook in juni is er duidelijk sprake van groei. Dat zei directeur van Uniglobe Travel Nederland, Cees Klinkenberg, zaterdag tegen deze site, tijdens het jaarlijkse congres van de zakenreisorganisatie in Hoofddorp.

Uniglobe behaalde op de Nederlandse markt in 2019 een totaalomzet van150 miljoen euro. Klinkenberg doet voor het jaar 2022 een omzetvoorspelling van 125 miljoen.

Het gaat veel sneller
“Tijdens de pandemie heb ik gezegd dat de zakenreismarkt in 2023 weer terug zou zijn op het niveau van 2019. Ik had het mis, het gaat veel sneller. Mensen keken me toen overigens raar aan, want we zouden toch meer thuiswerken en gebruikmaken van de technologie om op afstand te vergaderen?"

Ondanks de positieve ontwikkeling maakt hij zich grote zorgen over de huidige wachtrijen op Schiphol. "Wat mij betreft is hier sprake van bestuurlijke incompetentie. Deze tijden vragen om noodmaatregelen op de luchthaven", aldus Klinkenberg. Hij vervolgt: "Ik verwacht overigens dat de wachtrijen na de zomer voor het grootste deel zijn verdwenen. Er is nu echt sprake van een inhaalslag, een soort 'revanche' op corona. Mensen waren corona zo zat dat ze allemaal op vakantie- en ook meer en meer op zakenreis willen."

100.000 vluchten
Over het aangekondigde besluit van de Nederlandse regering om het aantal vluchten op Schiphol te verminderen is Klinkenberg duidelijk: "Er wordt gesproken over een teruggang van 60.000 vluchten per jaar, maar als je het goed bekijkt gaat het om 100.000 vluchten die op jaarbasis worden geschrapt. Voor corona  was er namelijk sprake van een groei van het aantal vluchten naar 540.000 per jaar, als de luchtvaart zou voldoen aan de geluids- en uitstoornormen. Ook zou Lelystad vluchten overnemen van Schiphol om de nationale luchthaven te ontlasten."

Klinkenberg ziet het nog niet zo'n vaart lopen met het schrappen van vluchten. "Allereerst ligt er een regeerakkoord. En verder, als je bijvoorbeeld alleen al kijkt naar KLM dan zie je al dat er beperkt of helemaal niet naar China en andere delen van Azië met passagiers wordt gevlogen. KLM vliegt ook niet naar Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne. Belavia en Aeroflot vliegen evenmin en veel maatschappijen zitten nog niet op het vluchtschema van voor de pandemie. We zitten samen nog lang niet op de niveaus van 2019."

Klantenbediening
De TMC spijkerde de eigen medewerkers zaterdag op ludieke wijze bij op het gebied van beter klantenbeheer met behulp van cabaretier Peter Heerschop en Feike Cats, trainer op het gebied van klantbediening. Ook praatten vertegenwoordigers van reserveringssysteem Amadeus en KLM de Uniglobe-medewerkers bij over de laatste ontwikkelingen rond het gebruik van de New Distribution Capability (NDC).

KLM-vertegenwoordiger Raymond Reedijk toonde de aanwezigen hoe KLM de traditionele ‘DOS-omgeving’, waarbij boekingen en wijzigingen bijna dertig jaar lang op een zwart scherm met witte letters via allerlei codes werden ingevoerd, aan het verdwijnen is. In plaats daarvan verschijnt er op het scherm nu een overzicht van alle producten en diensten, waar nodig versterkt met beelden en video’s.

De tijd dat de klant puur naar de prijs kijkt bij het kiezen van een ticket is voorbij, denkt KLM. De airline wil een gepersonaliseerd product aanbieden dat eenvoudig door de reisverkoper te boeken is. Een reiziger kan bijvoorbeeld een standaardticket kiezen, maar tegelijk een Economy Comfort-stoel boeken of een bijdrage leveren aan de aanschaf van duurzame brandstof voor zijn of haar vlucht.

Vanaf komende week kunnen medewerkers van Uniglobe beginnen met het gebruik van de NDC-optie van KLM.

Op de foto Cees Klinkenberg, directeur Uniglobe Nederland, en Laura Koreman, regionaal manager Uniglobe.