22 mei 2024
Thumbnail voor UWV: Herstel reisbranche nog ver weg

UWV: Herstel reisbranche nog ver weg

SCHIPHOL – Bijna een kwart van alle banen in de reisbranche is tot eind 2020 verdwenen als gevolg van de coronacrisis. Ondanks de financiële steun van de overheid konden deze banen niet gered worden. Het aantal WW-uitkeringen voor medewerkers uit de reissector steeg snel, ook begin 2021 is het WW-cijfer voor de branche hoog.


Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat de reissector hard getroffen is. Voor de coronacrisis telde de branche ongeveer 4300 reisbureaus en reisorganisaties met bij elkaar 18.000 medewerkers. In 2020 waren er hier nog 14.000 van over. Alleen in de horeca was het percentage van verloren banen groter.

Vooral jongeren zijn de dupe, omdat deze groep vaak op tijdelijke contracten werkt. “Bijna de helft van de werknemers uit de reisbranche onder de 25 jaar verloor zijn baan, zo blijkt uit arbeidsmarktonderzoek in opdracht van Reiswerk”, meldt Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur bij UWV.

Het baanverlies in de reisbranche is fors, maar had volgens UWV nog groter kunnen zijn omdat de inkomsten bijna helemaal wegvielen. Door de NOW-regeling zijn nog meer ontslagen en faillissementen voorkomen. De reisbranche is na de luchtvaart de sector die het meest gebruik heeft gemaakt van de regeling waarmee ongeveer 65 procent van de banen in de reisbranche tijdens de eerste aanvraagperiode werden ondersteund. In de tweede, derde en vierde periode was dit bijna 50 procent.

Overstappen naar andere sector
Het aantal vacatures in de reisbranche daalde met 80 procent. Er is vooral minder vraag naar reisadviseurs en reisbureaumedewerkers. “Doordat het aantal WW’ers is toegenomen en het aantal vacatures is gedaald, is de concurrentie voor werkzoekende reisadviseurs en reisbureaumedewerkers groter geworden”, gaat Kalkhoven verder. “Bovendien is de verwachting van de sector dat de werkgelegenheid voor sommige functies in de reisbranche ook na de coronacrisis zal blijven krimpen.”

Het overstappen naar een ander beroep kan volgens Kalkhoven uitkomst bieden wanneer het lastig blijkt om een nieuwe baan te vinden in de reisbranche. Om werkzoekenden hierbij te helpen bracht UWV mogelijke overstapberoepen voor reisadviseurs en reisbureaumedewerkers in beeld. “Er zijn genoeg banen waarin zij hun dienstverlenende en commerciële vaardigheden kunnen benutten.”