27 mei 2024
Thumbnail voor Vijf landen met zorgwekkende deltavariant aangewezen als zeer hoogrisicogebied

Vijf landen met zorgwekkende deltavariant aangewezen als zeer hoogrisicogebied

DEN HAAG – Op advies van het RIVM heeft de minister van VWS besloten een vijftal landen als zeer hoogrisicogebied te bestempelen. Vanwege de zorgwekkende deltavariant (de Indiase variant) van het coronavirus die rondgaat, is voor terugkeer in Nederland vanuit het Verenigd Koninkrijk, Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal een quarantaineplicht ingevoerd.


De quarantaineplicht geldt vanaf dinsdag 15 juni 00.01 uur voor reizigers die vanuit deze landen naar Nederland reizen. Bij het reizen moeten zij beschikken over een juist en volledig ingevulde quarantaineverklaring. Reizigers die de quarantaineplicht niet naleven, kunnen een geldboete van 339 euro krijgen. Wie niet over een quarantaineverklaring beschikt, loopt het risico op een boete van 95 euro.

Reizigers per schip of vliegtuig dienen een negatieve NAAT-PCR -test van maximaal 72 uur oud en een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud te laten zien. Trein- en busreizigers of mensen die per auto reizen, moeten beschikken over een negatieve NAAT-PCR-test en dienen in quarantaine te gaan.

Uitstel
Op de Britse routekaart uit februari stond dat de laatste beperkingen op zijn allervroegst op 21 juni worden opgeheven. Vanwege de deltavariant die rondgaat in het Verenigd Koninkrijk, wordt dit waarschijnlijk uitgesteld met vier weken. In de afgelopen week is het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk ten opzichte van een week eerder met vijftig procent gestegen.