2 maart 2024
Thumbnail voor Voucherfonds krijgt goedkeuring van Europese Commissie

Voucherfonds krijgt goedkeuring van Europese Commissie

BRUSSEL - Eerder deze maand werd bekend dat reisorganisaties voorlopig nog geen steun konden ontvangen vanuit het opgestelde voucherfonds van de SGR. De Europese Commissie in Brussel moest nog goedkeuring geven. Maar inmiddels heeft de commissie gemeld dat het fonds is goedgekeurd en de uitbetalingen van start kunnen gaan.


In het kort geding dat de D-rt groep had aangespannen tegen de SGR en de Staat bleek dat het voorstel voor het voucherfonds pas begin deze maand was ingediend. Ook stelde de Europese Commissie nog bepaalde vraagtekens bij het fonds waardoor de goedkeuring nog even op zich liet wachten. Als gevolg werd de geldigheid van de verstrekte vouchers verlengd met twee maanden omdat reisorganisaties het geld niet konden ophoesten.

Maar nu heeft het voucherfonds toestemming gehad vanuit Brussel en kunnen reisorganisaties steun krijgen vanuit het fonds. Uitvoerend voorzitter van de Europese Commissie Mergrethe Vestager: “Met deze Nederlandse kredietfaciliteit van 400 miljoen euro, kunnen ondernemingen die in Nederland pakketreizen of gekoppelde reisarrangementen aanbieden, nu de waarde van die vouchers aan consumenten terugbetalen.”

Betrokken reisorganisaties kunnen een lening krijgen die maximaal 80 procent van hun uitstaande vouchers dekt. Het leningbedrag mag in geen geval hoger zijn dan 50 miljoen euro.

Mirjam Dresmé laat namens de ANVR aan Reisbizz.nl weten erg blij te zijn met het nieuws. "We hadden niet anders verwacht, maar we zijn blij dat de kogel eindelijk door de kerk is." Wanneer de eerste vouchers uit worden betaald, is nog niet duidelijk. "We hebben vandaag alleen gehoord dat er goedkeuring is. De SGR is hard aan het werk om er voor te zorgen dat de reisorganisaties zich kunnen aanmelden", gaat Dresmé verder. "Het is natuurlijk een lening en geen gift, maar dit geeft enigszins lucht aan de reisorganisaties. Iedereen staat te popelen om op vakantie te gaan en zodra de boekingen weer binnenstromen, kunnen de leningen weer afbetaald worden."