19 juni 2024
Thumbnail voor Werkonderbreking KLM-piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

Werkonderbreking KLM-piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL - De directie van KLM heeft een akkoord op hoofdlijnen gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor gaat een geplande werkonderbreking van de vliegers niet meer door, meldt de luchtvaartmaatschappij op haar website.


Het is de bedoeling dat KLM en VNV de afspraken verder uitwerken. Daarna is het aan leden van de vakbond of ze instemmen met de nieuwe cao-afspraken.

"Wij zijn blij dat we uiteindelijk, in constructief overleg, dit resultaat hebben kunnen bereiken", meldt KLM.

VNV riep eerder KLM-piloten op om maandag vanaf 11.00 uur zo'n zestig minuten lang het werk tijdelijk neer te leggen. Het zou alleen om piloten gaan die dan aan hun dienst zouden beginnen. Dat zou zo'n vijftien vertrekkende vluchten raken, was de verwachting van de bond.

Salarisverhoging
“Het principeakkoord zorgt ervoor dat piloten hun werk op verantwoorde en veilige manier kunnen blijven doen en onze arbeidsvoorwaarden blijven hiermee op peil met de piloten om ons heen. Dat betekent dat er een loonstijging van 5,5% gemiddeld per jaar afgesproken is over de looptijd van twee jaar die ingaat per 1 september 2023. Daarnaast is een eenmalige uitkering van 2% afgesproken ter compensatie van de late ingangsdatum van de cao, die al sinds maart 2023 was afgelopen”, meldt de VNV.

De bond vervolgt: “De afspraken over sturing op planning van vrije tijd komen grotendeels overeen met onze inzet. Daardoor is het makkelijker om bij belangrijke levensmomenten vrij te plannen.  Daarnaast betekent deze cao voor KLM een nog hogere omzet, doordat piloten de productiviteit verder zullen verhogen. Dat levert KLM honderden miljoenen extra inkomsten op.”