27 mei 2024
Thumbnail voor Zonnebloem keycord duidt op verborgen handicaps bij reizigers

Zonnebloem keycord duidt op verborgen handicaps bij reizigers

SCHIPHOL - Het is deze week precies twee jaar gelden dat op Schiphol Airport het Hidden Disabilities Sunflower keycord werd geïntroduceerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf Hidden Disabilities Sunflower Scheme Limited ontwikkelde voor mensen met een verborgen handicap een keycord om aan te geven dat zij extra steun, hulp of wat meer tijd nodig hebben.


In 2016 werd het Sunflower keycord op de Londense luchthaven Gatwick in het leven geroepen. “Personeel merkte dat er steeds meer passagiers waren die meer tijd of hulp nodig hadden”, vertelt Kees Hoekstra, Regional Director België en Nederland van het bedrijf Hidden Disabilities Sunflower Scheme Limited. “Ogenschijnlijk was aan deze passagiers niets te zien. Echter bleken zij een verborgen handicap of beperking te hebben zoals autisme, PTSS, ADHD of angststoornissen, of een lichamelijke beperking die niet zichtbaar is, zoals een stoma.”

Vrijwillig dragen
Het bedrijf besloot iets te bedenken waardoor deze groep mensen herkenbaar werd zodat er beter op hun behoeftes kon worden ingesprongen. Dit werd het Sunflower Lanyard, een groen geel koord met zonnebloemen. Reizigers kunnen dit vrijwillig dragen als ze herkend willen worden. Zo is het personeel op verschillende luchthavens over de hele wereld opgeleid en uitgelegd wat het keycord betekent. Inmiddels erkennen alle luchthavens in Nederland het keycord en in België doen de luchthavens van Antwerpen en Oostende mee.

Hoekstra bracht in 2019 het keycord initiatief naar Nederland, waar het als eerste op Schiphol werd geïntroduceerd. Passagiers met een verborgen handicap kunnen een Sunflower keycord ophalen bij één van de assistentie balies. “Het Sunflower keycord geeft geen privileges ten opzichte van andere passagiers”, gaat Hoekstra verder. “Het gaat om herkenning, erkenning en begrip. De resultaten waren gezien de reacties verbluffend.”

Over de hele wereld erkend
In het VK is het Sunflower initiatief ook uitgebreid naar het OV, musea, supermarkten en publieke instanties. Ook steeds meer luchthavens over de hele wereld erkennen het keycord. Vestigingen in de VS, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Denemarken verspreiden het Sunflower principe op steeds meer luchthavens. Welke luchthavens allemaal op de hoogte zijn van het initiatief, is te vinden op de site van Hidden Disabilities Sunflower Scheme Limited.