26 mei 2024
Thumbnail voor ZRO Linda Henkelman na zes jaar weer terug bij The Travel Club

ZRO Linda Henkelman na zes jaar weer terug bij The Travel Club

DEN BOSCH – Linda Henkelman keert, na zes jaar uit het vak te zijn geweest, terug in de reisbranche als zelfstandig reisondernemer (ZRO) bij de Travel Club. In gesprek met Reisbizz.nl vertelt Henkelman over de stap die zij zet.


Na een toeristische opleiding aan de Hogeschool TIO werkte Henkelman tien jaar bij Broere Reizen wat later werd overgenomen door Thomas Cook. Van 2010 tot 2015 werkte Henkelman als ZRO bij de Travel Club, maar kwam tot het besluit om te stoppen. “Het viel niet meer te combineren”, zegt Henkelman. “Als ZRO moet je altijd aan staan en doe je het allemaal alleen. Thuis had ik een huilbaby en ik vond het moeilijk om mijn werkzaamheden daarmee te combineren.”

Na zes jaar besloot Henkelman haar werkzaamheden als ZRO in Den Bosch weer op te pakken. Nu zit ze vooral nog in een voorbereidende fase. “Er zijn al wel boekingen gemaakt, maar die waren voor de winter”, gaat Henkelman verder. “Ik ben nog niet zo happig op het boeken van vakanties in de zomer, vanwege de onzekerheid die er nog is.” Henkelman volgt webinars, leert nieuwe systemen kennen en leest zich in over nieuwe bestemmingen.

Eind van de tunnel
In die zes jaar heeft Henkelman niet stil gezeten. “Ik begon een nieuwe opleiding in de bedrijfskunde en deed voor het bedrijf van mijn ouders de marketing. De kennis die ik daarin heb opgedaan kan ik ook gebruiken als reisadviseur, zoals het gebruik van social media.”

Henkelman beseft zich dat het een vreemde tijd is om te beginnen in de zo zwaar getroffen reisbranche. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het eind van de lange tunnel in zicht is en de reisbranche het binnen afzienbare tijd drukker dan ooit zal krijgen. Daarbij zal de meerwaarde van de reisagent waarschijnlijk zichtbaarder en duidelijker worden.”

Meer risico
Volgens Henkelman is er in die zes jaar wel het een en ander veranderd in de reiswereld. “Voornamelijk qua regelgeving”, vervolgt Henkelman haar verhaal. “Als ZRO loop je nu veel meer risico. Zodra je bij een pakketreis bijvoorbeeld een huurauto boekt ben je organisator en kun je verantwoordelijk worden gehouden voor zaken als repatriering en voor kosten die worden gemaakt bij failliessement van een leverancier.” Henkelman zegt haar weg hierin nog te moeten vinden en gaat uit van een stabielere tijd zodra de reisbranche weer aantrekt.

Henkelman zegt zich eerst te richten op een vrij brede keuze aan vakanties. “Dat zal vooral in het begin zijn. Voor later ben ik wel van plan om me te gaan richten op maatwerk reizen, luxe reizen en reizen naar Afrika. Daar ligt toch wel mijn passie.”

ZRO’s kunnen zich onderscheiden door verder te kijken dan de praktische zaken van een reis, stelt Henkelman. “De praktische kant van een vakantie kunnen mensen ook wel zelf boeken. Door op de bestemmingen alle leuke plekjes en goede restaurantjes te kennen, kun je voor je klanten ook de hele beleving eromheen verzorgen. Ik ben van plan om goed met mijn klanten mee te denken en door te vragen naar de wensen die zij hebben.”