25 juni 2024
Thumbnail voor Madeira begint certificeringsproces om duurzame bestemming te worden

Madeira begint certificeringsproces om duurzame bestemming te worden

Dit is een persbericht.

Afgelopen week is de Portugese bestemming Madeira begonnen aan het certificeringsproces om als duurzame toeristische bestemming erkend te worden. De eilandenarchipel is al tijden bezig om initiatieven op het gebied van duurzaamheid te bevorderen en de lokale gemeenschap te betrekken bij toeristische activiteiten. De EarthCheck is een door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC) geaccrediteerde entiteit die de bestemming gaat certificeren. Madeira heeft zichzelf tot doel gesteld om deze doelstellingen voor het einde van het jaar te halen.


Geïntegreerde ontwikkeling
De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (ODS) zijn gedefinieerd door de VN en de duurzaamheidscriteria van het GSTC op het gebied van milieu, economie, sociale en cultuur. De eerste officiële stap in het proces was de oprichting van de Destination Management Organization (DMO), die verantwoordelijk is voor de planning, de coördinatie en het toezicht op het certificeringsproces. De structuur bestaat uit verschillende werkgroepen en een adviesraad die verantwoordelijk zijn voor het plannen, analyseren, coördineren, ontwikkelen en op waarde schatten van acties die gericht zijn op het bereiken van de doelstellingen. Op 8 februari ging het project van start met de eerste workshop voor de vertegenwoordigers van de verschillende DMO-groepen, met de ondertekening van een verbintenisbrief.

De volgende stappen van het certificeringsproces zijn het definiëren van het duurzaamheidsbeleid en de uitvoering van een benchmark met kwalitatieve en kwantitatieve KEY Performance Indicators, een risicobeoordelingsplan en een actieplan.

Visuele identiteit
Om lokale bedrijven, bezoekers en bovenal de lokale gemeenschap betrekken bij dit belangrijke project, krijgt het ook in een eigen identiteit. De signatuur MADEIRA. BELONGS TO ALL. SO SUSTAINABLE krijgt een eigen logo dat gerelateerd is aan het nieuwe imago van de bestemming, dat op Travel Market 2022 in Lissabon gelanceerd wordt. Van 16 tot 20 maart reist Madeira naar het vasteland met een indrukwekkende stand van 500m2 die de duurzaamheid en authenticiteit van de bestemming weergeeft.

Eduardo Jesus, Regionaal Secretaris voor Toerisme over het duurzaamheidsproces: “Het is een natuurlijke en fundamentele stap in de bevestiging van Madeira als een toeristische bestemming van topkwaliteit, die in staat is een gedifferentieerde vraag te genereren. Madeira speelt een toonaangevende rol bij de bevordering van de duurzame ontwikkeling van het gebied in milieu-, economisch, sociaal en cultureel opzicht. Wij willen de gehele lokale gemeenschap bij dit proces betrekken, omdat wij van mening zijn dat een uitstekend gebied voor degenen die die het bezoeken in staat is welzijn voor de bewoners te genereren".

Certificering
Het certificeringsproces kan vanaf april 2022 digitaal worden gevolgd via een website die ook in het Engels beschikbaar is. Op sociale media kan het project op weg naar een duurzame bestemming al vanaf februari worden gevolgd door middel van video's en foto's. Deze omvatten interviews met belangrijke spelers in de sector, beelden van toeristische attracties en enkele elementen met betrekking tot de evaluatie van het proces.

De audit van de bestemming wordt naar planning eind van het jaar uitgevoerd. Mogelijk ontvangt Madeira begin 2023 het zegel "Zilver" van duurzame toeristische bestemming.