25 mei 2024
Thumbnail voor Anja Bos: Een vrouw in een mannenwereld?

Anja Bos: Een vrouw in een mannenwereld?

Laten we even stilstaan bij dat laatste. Een vrouw in een mannenwereld. Willen we daarmee zeggen dat ze ‘haar mannetje heeft kunnen staan’ in een branche met hoofdzakelijk mannelijke managers? Ik denk het niet. Coby was geen vrouw in een mannenwereld. Coby is gewoon het ultieme voorbeeld als manager. In een dienstverlenende branche, dus eigenlijk in een vrouwenwereld.

Nog even een stukje geschiedenis. Zoals Coby zelf al benoemde en waar ze terecht trots op is: de Jong Intra Vakanties heeft als één van de weinige MKB-bedrijven standgehouden in de wereld van touroperators. Het bedrijf bestaat ruim 50 jaar, waarvan Coby al (bijna) de helft van deze periode commercieel directeur is. Ze begon in 2001 met deze functie. Juist een periode waarin de reisbranche het enorm zwaar kreeg en vele (economische) crisissen volgden. 50 jaar bestaat dit bedrijf al. Dit feit alleen al is heel bijzonder in de wetenschap dat de gemiddelde leeftijd van ondernemingen 34 jaar is. En dat te bedenken dat de Jong Intra Vakanties (destijds De Jong Tours) één van de pioniers was in onze branche. En al die jaren wist zij gezonde resultaten te boeken (waaraan ze zelf steevast toevoegt “met het team”).

Vrouwelijkheid kracht achter het succes
Waaruit is dat succes te verklaren? Wat mij bij het lezen van haar biografie duidelijk is geworden, is dat ze zich niet alleen focust op de harde onderdelen van het bedrijf, de cijfers, maar juist ook op de zachte kant, de relaties. Ze vindt ze allemaal even belangrijk: winst, klanten, omgeving én medewerkers. De dynamiek van deze factoren weet ze in balans te houden met oog voor de processen binnen het bedrijf. En juist die balans is zo belangrijk.

Ik zie nog steeds veel bedrijven die de balans laten doorschieten naar één van deze pijlers, vaak de financiële factoren. En hoewel ik natuurlijk geen kijkje heb genomen in de keuken van de Jong Intra, geloof ik dat juist die vrouwelijkheid, sommige noemen het ‘yin-power’, de kracht is achter het succes. Vrouwen staan voor de medewerkers als de aandeelhouders te hard op een kostenfocus zitten en aan de andere kant weten juist vrouwen medewerkers mee te krijgen als de kaasschaaf over het bedrijf moet. Vrouwen hebben oog voor detail en de compassie om bijvoorbeeld na een zwaar busongeluk klanten te troosten. Maar ook de successen te benoemen en te vieren met de mensen die deze successen weten te behalen zonder zichzelf haantje de voorste te laten zijn. We hebben gisteren de voorbeelden gehoord en ik geloof dat juist deze voorbeelden treffend zijn voor een manager in de reisbranche.

Kortom, voor mij is Coby van Dongen een boegbeeld. Punt!

PS. Is het toevallig dat het andere succesvolle MKB touroperatorbedrijf ook gerund wordt door een vrouw?Recente berichten