16 september 2024
Thumbnail voor Kees Bikker: Wintervakantie zonder ski’s

Kees Bikker: Wintervakantie zonder ski’s

Of ik een stukje zou kunnen schrijven over winterbeleving op sneeuwbestemmingen. Maar ik bén helemaal geen liefhebber van wintervakanties. Althans, als het op skiën uit zou draaien. Zet je mij op een paar ski’s, houd dan maar je telefoon bij de hand, want je opname gaat viraal op TikTok. Toch heb ik de laatste tijd de koude wintervakantie ontdekt.

Mijn allereerste ervaring met een wintervakantie was een dag lang rondsjouwen in Tirol op een studiereis van de legendarische Bergland Expres. In de vroege ochtend werden we uit de trein geknikkerd in Seefeld waar we ‘s avonds weer geacht werden diezelfde trein naar huis te pakken. Overdag vermaakten wij ons in het skidorp. Even met de sessellift omhoog om het leven op de piste te ervaren en daarna gauw de stube in. Het après-skiën heb ik toen als eerste geleerd.

Mijn eerste ervaring op de latten was in Ontario, waar we een stuk gingen langlaufen. In Canada noemen ze dat ‘cross-country skiing’. Klinkt gelijk al een stuk minder suf. Maar dat terzijde. Het ging best OK. Ook het rodelen in Zwitserland vond ik tof: met een jeep een stuk omhoog rijden over een besneeuwde bergweg en vervolgens via diezelfde weg met sleetjes naar beneden.

Maar na een paar winterreizen naar Finland heb ik onlangs echt de mogelijkheden ontdekt van wat je nog meer met sneeuw en ijs kan doen zonder ook maar een ski aan te raken. En denk dan niet gelijk aan Lapland. Want geloof me: het gaat daar net zo druk worden in de komende winters als op de Canarische Eilanden. Komende winter vertrekken dagelijks vliegtuigen vol naar plaatsen als Rovaniemi, Kittilä, Ivalo, Tromsö en Kuusamo. Lapland gaat een serieus probleem krijgen om de massa te verwerken.

Massatoerisme is ook in Lapland niet ver weg meer. In Rovaniemi vechten de kerstmannen elkaar de tent uit om de gunst van de toerist met pretpark en al. En er kunnen haast niet genoeg huskies gefokt worden om voor de toeristensleden te spannen.

Maar ik was niet in Lapland voor mijn winterervaringen. Want het midden en zuiden van Finland bieden een net zo mooi winterwonderland zoals je boven de poolcirkel aantreft. Zonder huskies en zonder de kerstman. Er is net zo veel sneeuw, het poollicht straalt er even mooi en de poolnacht duurt zowat even lang. Maar er is geen ijshotel. In plaats daarvan zijn er tal van winteractiviteiten die zorgen voor een afwisselend winteravontuur.

In het Koli National Park kun je een indrukwekkende sneeuwschoenwandeling maken. Vergelijk het maar met een soort tennisrackets waar je op loopt. Het mooie daarvan is dat je door hele diepe sneeuw kan lopen zonder al te veel weg te zakken. Dat komt goed uit in een bosgebied met extreem veel sneeuw. De tocht voerde ons naar een bergtop met een weergaloos panorama over het merenlandschap.

Even later bracht onze gids ons naar een biathlonstadion, waar we, net als bij de Olympische Winterspelen, zelf met een geweer op schijfjes mochten schieten. Plat op mijn buik in de sneeuw lukt dat het best: na een paar keer oefenen, heb ik er vijf op een rij dicht geschoten.

Of wat te denken van een vaartocht met een ijsbreker door de Botnische Golf? Dat is mogelijk vanuit Kemi. Halverwege uitstappen op het ijs en in isopakken op je rug tussen de ijsschotsen drijven. Wát een kick geeft dat. Bij Kalajoki, een andere plaats aan diezelfde zee, kregen we fatbikes waarmee we niet alleen door de bossen konden rijden, maar ook over de bevroren baai.

Ik moest daar allemaal weer aan denken toen ik las dat TUI deze winter chartervluchten naar Kajaani begint, toegangspoort tot Arctic Lakeland. Nu nog onbekend, maar dat zal niet lang duren. Het wordt hun enige Finse bestemming onder de Poolcirkel, maar het ontsluit precies dat gebied waarin je het soort activiteiten kunt doen waar ik het net over had. En dat is mijn tip voor een schitterend winteravontuur in een ongerept stukje Finland.

Meer over wintervakanties en sneeuwpret, waar niet direct ski's aan te pas komen, vind je in de Winterbeleving Special van Reisbizz Magazine.

Recente berichten