20 juni 2024
Thumbnail voor Marlous de Boer: Wilskrachtige reisondernemers

Marlous de Boer: Wilskrachtige reisondernemers

Gezichten van wilskrachtige reisondernemers die het al zo vaak voor hun kiezen hebben gekregen. Denk aan 09/11, orkanen, terreur, aardbevingen, aswolken en vulkanen; allemaal zaken die direct invloed hadden op ons werk: het reisproduct.

Maar ze betekenen tegelijkertijd allemaal een kans voor ons. Een kans om ons te onderscheiden, meerwaarde te bieden en professioneel onze rug rechthouden. Daar zijn we dus echt heel goed in geworden, zelfs nu in coronatijd. Sinds het begin van het virus keken we uit naar het moment dat iedereen gevaccineerd zou zijn. Dan zouden we weer samen verder kunnen en zou de wereld weer opengaan voor onze klanten.

Zuid-Afrika
Maar dan duikt er opeens een nieuwe variant op en wordt er gewezen naar Zuid-Afrika. Omdat de autoriteiten daar hun werk goed doen en het hebben weten te detecteren. Dat is knap, maar in plaats van lof zijn zij opeens het zondebokje. En juist dit land, dat haar zaken zo goed voor elkaar heeft, krijgt voor de zoveelste keer een flinke rekening gepresenteerd. Gelukkig zijn onze klanten flexibel en boeken we de reizen weer opnieuw om.

Ondertussen genieten we van berichten en foto’s van klanten en collega’s die rondreizen in Oeganda, Rwanda en Tanzania. Wat is dit continent toch prachtig. We duimen dat de reisbeperkingen er weer snel af gaan, zodat we weer verder kunnen met datgene waar we mee bezig waren; reizen samenstellen naar dit soort prachtige plekjes.

Genoten heb ik ook van een reisverslag van een andere collega die een paar weken heeft rondgereisd door Costa Rica. Verbazingwekkend hoe goed de infrastructuur en de zorg is geregeld in dit soort landen. Zoveel respect en stiekem ook een beetje jaloers dat zij alles wel goed voor elkaar hebben. Deze positiviteit en dit vooruitzicht kan ons ook hoopvol stemmen. Vaccineren en testen voor vertrek en terugreis en in de tussentijd grenzeloos genieten van een andere cultuur en de mooiste natuur.

Mooiste plekjes op aarde weer open
Terwijl wij ons hier in Nederland mogen schamen voor de slechte ontwikkeling, gaan op de mooiste plekjes op aarde de grenzen juist weer open; op Langkawi, Mauritius, Seychellen, Malediven etc. Hoe gelukkig mag je jezelf dan prijzen als je met klanten een gesprek voert of zij liever een kamer met uitzicht op de weelderige tuin wensen of op de azuurblauwe zee? En natuurlijk boek ik dan ook meteen die catamaran tour erbij, een hele dag zweven op de blauwe golven terwijl de tientallen dolfijnen vrolijk met de boot meezwemmen. Na terugkomst in het hotel wordt er eerst een cocktail gedronken bij de ondergaande zon, voordat het diner met plaatselijke producten geserveerd wordt.

Een compliment is het dat mijn klant op de laatste dag van een soortgelijke reis alvast een afspraak wil inplannen voor de volgende reis. Dat is toch waar we allemaal naar uit willen kijken? We willen allemaal toch wel zo onze koude wintermaanden onderbreken? Ik klap mijn laptop dicht, trek mijn dikke winterjas aan en ga het thuis gezellig maken, met vooral veel lichtjes.Recente berichten