27 mei 2024
Thumbnail voor CNV Vakmensen: Vlag kan nog niet uit voor ex-medewerkers D-reizen

CNV Vakmensen: Vlag kan nog niet uit voor ex-medewerkers D-reizen

UTRECHT - Er wordt steeds meer duidelijk over een doorstart van het failliete D-reizen. Maar volgens CNV Vakmensen is er nog niet genoeg duidelijkheid. “De overname van een deel van D-reizen door Prijsvrij Vakanties is goed, maar voor de werknemers kan de vlag nog niet uit.”


De vakbond hoop dat er snel meer duidelijkheid komt voor de ex-medewerkers van de D-reizen kantoren. “Er zijn op dit moment vooral nog heel veel vragen”, laat onderhandelaar Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen weten. “Welke reisbureaus neemt Prijsvrij over, wie houdt zijn baan en onder welke voorwaarden? Niemand weet het.”

“Van de totaal 285 reisbureaus wil Prijsvrij er 100 tot 150 overnemen. Daarmee zijn 400 tot 450 banen gered”, gaat de CNV onderhandelaar verder. “Dat is natuurlijk heel mooi. Hopelijk is er voor meer reisbureaus en werknemers perspectief, zeker nu de vakantieboekingen enorm aantrekken.” Volgens de vakbond is het nieuws over de gedeeltelijke overname van Hillman Travel moeilijker op waarde te schatten, omdat het onduidelijk is wat het voor de werknemers betekent.

Sollicitatieplicht
Het nieuws over de overname van Prijsvrij komt precies op de dag dat het dienstverband van de werknemers officieel eindigt. “Degenen die nog geen andere baan hebben gevonden, zijn nu aangewezen op een WW-uitkering”, aldus De Bruine. “Voor de werknemers is dat een lastige situatie. Zij hebben een sollicitatieplicht, terwijl ze misschien gewoon het liefst bij hun eigen reisbureau verder willen.” Volgens CNV Vakmensen is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de plannen die Prijsvrij met de reisbureaus heeft.