16 september 2024
Thumbnail voor Consumentenbond: nog steeds prijsmisleiding Prijsvrij en D-reizen

Consumentenbond: nog steeds prijsmisleiding Prijsvrij en D-reizen

Prijsvrij en D-reizen laten in veel gevallen nog steeds misleidende prijzen op hun websites zien, stelt de Consumentenbond na een steekproef. "Het is jammer dat nog steeds niet alle reisaanbieders hun zaakjes op orde hebben", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. "Daarover hebben we klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie en een melding gedaan bij de Autoriteit Consument & Markt."

"Uit een steekproef blijkt dat bij D-reizen en Prijsvrij de aanbiedingsprijs nog steeds vrijwel nooit klopt", schrijft de Consumentenbond. De organisatie controleerde bij deze aanbieders samen 30 willekeurige aanbiedingen. Bij 27 daarvan viel de prijs hoger of lager uit, 2 aanbiedingen waren uitverkocht. Na de 1e meting bekeek de Consumentenbond dezelfde aanbiedingen binnen 25 uur nog 4 keer. Een groot deel van de uitverkochte reizen en niet kloppende aanbiedingen bleek gewoon nog op de sites te staan.

"Het merendeel van de reisaanbieders doet het nu een stuk beter", zo schrijft de bond. "Zo vermelden ze het bij de aanbiedingsprijs als die alleen geldt bij vertrek vanaf een buitenlands vliegveld. KLM Holidays, Transavia Holidays en TUI nemen verplichte boekingskosten nu in de prijs op. Expedia stopte met adverteren voor Vakantiedeals waarvan de prijs nooit klopte. En The Travel Club adverteert online helemaal niet meer met prijzen."

Het is niet de eerste keer dat de Consumentenbond expliciet Prijsvrij/D-reizen noemt. Ook in februari schreef dat de bond dat de reisorganisatie “klanten probeert te lokken met misleidende aanbiedingen.” Daags na het bericht reageerde het concern begin dit jaar al fel. Zo noemde Prijsvrij/D-reizen het onderzoek misleidend en tendentieus. “De Consumentenbond stelt ten onrechte dat het om 'lokkertjes' zou gaan, en in dat kader in 100 procent van de gevallen de prijzen van Prijsvrij Vakanties en D-Reizen niet zouden kloppen. Dit terwijl uit ditzelfde onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in de helft van de onderzochte reizen de prijzen bij Prijsvrij Vakanties en D-Reizen juist dalen! Daar betaalt de consument dus minder dan de prijs waarmee geadverteerd wordt”, liet het reisconcern destijds weten.

Reisbizz heeft Prijsvrij/D-reizen om een reactie gevraagd.