20 juli 2024
Thumbnail voor D-Reizen interessante propositie voor Prijsvrij en Rewe

D-Reizen interessante propositie voor Prijsvrij en Rewe

DEN BOSCH - In Nederland wordt met spanning uitgekeken naar een mogelijk nieuwe toekomst van D-reizen, het bedrijf dat begin deze week door de rechter failliet werd verklaard. Voor een mogelijke doorstart ligt een kapitaalkrachtige buitenlandse partij voor de hand. Prijsvrij-directeur Marc van Deursen meldt in gesprek met Reisbizz.nl dat D-reizen voor zijn bedrijf, in combinatie met de Duitse Rewe groep, een interessant propositie kan zijn.


Meer dan dat kan Van Deursen nu niet zeggen.

Achtergrond Prijsvrij
Sinds 2014 is Rewe’s toeristische tak DER Reizen voor de helft eigenaar van Prijsvrij. Het bedrijf beschikt samen over de virtuele touroperator Sunmix. “Dat is nu goed voor zeventig procent van onze omzet”, zei van Deursen in december in gesprek met Reisbizz Magazine. Verder verkoopt Prijsvrij reizen van touroperators als De Jong Intra, Alltours, FTI en Solfly. Tot een aantal jaren geleden verkocht Prijsvrij ook nog reizen van Corendon en het inmiddels verdwenen Thomas Cook.

Het bedrijf groeide pre-corona met 30 tot 35 procent per jaar. “Dat hebben we tot en met 2019 volgehouden. Die lijn werd in 2020 in eerste instantie vrolijk doorgezet, mede door het wegvallen van Thomas Cook in het najaar van 2019. Door het volledig schrappen van aanbetalingen – een primeur in Nederland - nam de klandizie vanaf december 2019 verder toe. Begin 2020 groeiden we zelfs met 130 procent, dat was echt niet normaal”, zegt Van Deursen. “En toen kwam corona.”

In 2019 haalde Prijsvrij alles bij elkaar opgeteld een omzet van 200 miljoen euro. Financieel gezien staat Prijsvrij er ondanks de coronacrisis goed voor. De onderneming heeft in de afgelopen jaren het nodige vet op de botten weten te kweken. “Ons voordeel is dat we niet verticaal zijn geïntegreerd, zoals TUI of Corendon. Daarnaast hebben we ons vermogen altijd redelijk op peil weten te houden. En we zijn onderdeel van REWE; dat is prettig”, aldus van Deursen eerder in gesprek met Reisbizz.nl

‘De wereld is aan het veranderen’
Prijsvrij is een echt B2C-platform, maar Van Deursen sluit niet uit stappen te gaan zetten op B2B-gebied. “De wereld is aan het veranderen, dus we praten wel met partijen. Wij kunnen met onze techniek heel veel faciliteren op het gebied van virtual touroperating. De kans is heel groot dat de retail onze technologie in licentie gaat gebruiken, dat doen we overigens in het buitenland al. De gesprekken daarover bevinden zich nog in de oriënterende fase. We waren er al in 2019 mee bezig, maar nu is er meer tijd om door te pakken.”