19 juli 2024
Thumbnail voor Dick van Kooi (Norske): Nog steeds ontzettend veel werk te verzetten

Dick van Kooi (Norske): Nog steeds ontzettend veel werk te verzetten

HEEMSTEDE – Norske, specialist in reizen naar Noorwegen, ziet ondanks de hoop op een normale zomer nog steeds terughoudendheid in het boekgedaf van klanten. “Zolang Noorwegen op oranje staat, zullen mensen afwachtend zijn”, vertelt Norske directeur Dick van Kooi in gesprek met Reisbizz.nl. “Ik verwacht wel een volledige ommezwaai zodra het land geel kleurt.”


De coronacrisis heeft een grote impact op de reisbranche. Toch is de bezetting bij Norske nauwelijks teruggelopen. “Enerzijds heeft dit te maken met de geweldige overheidssteun die wij mogen ontvangen, met als voorwaarde om de personele bezetting zo goed mogelijk in tact te houden. Anderzijds hebben we met z’n allen nog steeds ontzettend veel werk te verzetten”, vertelt Van Kooi.

Een meerderheid van de klanten van de reisorganisatie hebben hun geannuleerde reis omgeboekt naar een later tijdstip dit jaar of volgend jaar. “Over het algemeen denkt de ‘buitenwereld’ dat we weinig tot niets meer te doen hebben”, vervolgt Van Kooi. “Maar het tegendeel is waar. Taken als het omboeken van klanten of het informeren van klanten over de status van hun huidige reservering vergt enorm veel tijd en energie.” Norske ziet dat men veel vertrouwen heeft in de komende winterperiode en ziet een flinke stijging van het aantal winterboekingen.

Glazen bol
Volgens Van Kooi is er nog geen duidelijkheid over wanneer de Nederlandse toerist weer naar Noorwegen mag reizen. “Wij krijgen deze vraag ook dagelijks van onze klanten. Ik denk wel eens gekscherend, dat ik een concreet antwoord zou kunnen geven als ik een glazen bol had. Maar het is gewoon erg moeilijk om aan te geven wanneer er weer gereisd kan worden.”

Dat diverse omringende landen van oranje naar geel kleuren, is volgens Van Kooi positief. “We hebben dagelijks contact met ons Noorwegen-netwerk en daar wordt verwacht dat uiterlijk 1 augustus de grenzen weer open gaan.” De reisorganisatie hoeft zich hier naar eigen zeggen niet op voor te bereiden en is er klaar voor om weer reizen te organiseren.

Cruisereizen in het hoge noorden
Norske is de exclusieve vertegenwoordiger van de Hurtigruten cruisereizen in het hoge noorden. Tijdens de pandemie zijn de cruiseschepen van Hurtigruten niet gestopt met varen. “Behalve passagiers, vervoeren zij ook goederen. Daarnaast maken de Noren zelf ook veel gebruik van deze prachtige lijndienst”, gaat Van Kooi verder. Volgens de directeur is het eerst de vraag wanneer de buitenlandse toerist weer onbelemmerd de grens mag passeren, voordat de cruisevakanties weer van start kunnen gaan. “Maar ook hier gloort er licht aan de horizon en zal de situatie op zeer korte termijn snel verbeteren.”