23 juli 2024
Thumbnail voor Duitsland bestempelt Nederland als hoogrisicogebied

Duitsland bestempelt Nederland als hoogrisicogebied

BERLIJN - De Duitse evenknie van het RIVM, het Robert Koch Institute, meldt dat Duitsland per vrijdag Nederland bestempelt als hoogrisicogebied. Nederlanders die vanaf komende dinsdag naar Duitsland willen reizen moeten zich aan strengere beperkingen houden.


Zo moeten niet-gevaccineerde Nederlanders bij aankomst in Duitsland in quarantaine en worden ze verplicht direct naar hun verblijfplaats te gaan. Reizigers die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, moeten zich tien dagen isoleren. De quarantaineperiode kan met een nieuwe negatieve coronatest na vijf dagen worden beëindigd. De quarantaineplicht geldt ook voor kinderen vanaf zes jaar, ook al zijn er nog geen vaccinaties voor kinderen onder twaalf te krijgen.

Daarnaast moeten Nederlanders als ze de grens oversteken een negatieve testuitslag of een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen laten zien. Deze gegevens moeten ook via een online formulier doorgegeven worden aan de Duitse autoriteiten.

Doorreis
Voor reizigers die in Duitsland op doorreis zijn, is een negatieve test voldoende. De extra maatregelen zouden ook niet gaan gelden voor mensen die naaste familie opzoeken of korter dan 24 uur in Duitsland zijn.

De aangescherpte regels volgen een dag na de nieuwe ECDC-kaart waarop een groot deel van Nederland deze week donkerrood kleurde. Vorige week ondernam Duitsland al actie ten aanzien van de oplopende besmettingen in Nederland. Het kunnen tonen van een negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs werd een voorwaarde om naar het land te mogen reizen.