9 mei 2024
Thumbnail voor Europese Commissie wil langer gebruik maken van corona-reispas

Europese Commissie wil langer gebruik maken van corona-reispas

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft vandaag voorgesteld het gebruik van het Europese corona-reiscertificaat te willen verlengen met een jaar, tot en met 30 juni 2023. De Commissie stemde voor een verlenging van de pas omdat de gevolgen van de huidige coronasituatie nog niet in te schatten zijn.


Het Europees Parlement en de EU-regeringsleiders moeten nog akkoord gaan met de verlenging.

Volgens de Commissie is het niet mogelijk om nu al de impact van de toegenomen besmettingsaantallen of de opkomst van nieuwe varianten voor de tweede helft van dit jaar te kunnen inschatten. De Commissie vindt dan ook dat een verlenging van de Europese reispas op zijn plaats is.

Eerder deze week zijn de regels omtrent de geldigheidsduur van de coronapas gewijzigd. Gevaccineerden moeten negen maanden na hun laatste vaccinatie een booster hebben gekregen om de geldigheid van het coronareisbewijs te verlengen. De regels voor test- en herstelbewijzen blijven gelijk. Daarnaast kunnen Europese reizigers sinds 1 februari vrij reizen door de hele EU met een geldig coronabewijs zonder aanvullende quarantaine- of testverplichtingen.