1 maart 2024
Thumbnail voor IATA wil Europees coronapaspoort tot wereldwijde standaard verheffen

IATA wil Europees coronapaspoort tot wereldwijde standaard verheffen

GENÈVE - Luchtvaartorganisatie IATA is blij met het EU Digital COVID Certificate (DCC) en moedigt landen buiten de Europese Unie aan om het ook tot hun standaard te maken, qua digitaal vaccincertificaat.


De International Air Transport Association (IATA) liet bij monde van onderdirecteur Conrad Clifford weten dat het Europese coronapaspoort – in Nederland ingebed in de CoronaCheck-app – getuigt van leiderschap en complimenteert de EU met de snelheid waarmee het is ingevoerd.

“Het DCC is in recordtempo ingevoerd om reizen tussen de EU-staten mogelijk te maken. Het zou moeten dienen als een blauwdruk voor andere naties die digitale vaccinatiebewijzen willen invoeren”, aldus Clifford.

Het paspoort is zo goed, volgens IATA, vanwege de flexibiliteit (papieren en digitale versies), de QR-code en de hoogwaardige beveiliging. De data zijn versleuteld en toch kan het bewijs overal in de EU worden uitgelezen. Daarnaast kan het worden gebruikt om toegang te verschaffen tot musea, sportstadions en concerten.

Het DCC is geïmplementeerd in alle 27 EU-lidstaten en kan worden toegevoegd aan de vaccinatiecertificaten van landen als Zwitserland, Turkije en Oekraïne. Omdat er nog geen wereldwijde standaard is voor digitale vaccinatiebewijzen bestuderen momenteel nog eens zestig landen of het DCC ook daar inpasbaar is.

IATA voegt daaraan toe dat het DCC makkelijk geladen kan worden in de eigen IATA Travel Pass.