24 februari 2024
Thumbnail voor Italiaanse regering legt verbod op cruiseschepen in het centrum van Venetië

Italiaanse regering legt verbod op cruiseschepen in het centrum van Venetië

Venetië - Cruiseschepen mogen niet langer meer aanmeren of varen in de buurt van het historische centrum van Venetië. Volgens meerdere bronnen wil de Italiaanse regering met deze beslissing een cultureel en historisch erfgoed beschermen dat niet alleen aan Italië, maar aan de hele wereld toebehoort.


Wanneer de cruises worden hervat na het versoepelen van de huidige beperkingen door de Italiaanse regering, worden de reuzencruiseschepen voortaan omgeleid naar de industriehaven van Marghera. De schepen blijven hierdoor weg van het San Marcoplein en het Giudecca-kanaal.

Passagiers kunnen hierdoor niet langer van de bezienswaardigheden van Venetië genieten vanaf het schip waar ze op verblijven. Met een veerboot vanuit Marghera kunnen de vakantiegangers het historische centrum van Venetië bezoeken.

Door de beslissing om cruiseschepen rond het centrum van Venetië te verbieden wordt er voldaan aan de eisen van VN-werelderfgoedorganisatie UNESCO. Volgens critici zijn de schepen een doorn in het oog, milieuonvriendelijk en dragen de schepen bij aan overmatig toerisme. Anderen stellen juist dat de cruiseschepen zorgen voor werkgelegenheid in Venetië, meldt het Algemeen Dagblad.