24 juni 2024
Thumbnail voor KLM-piloten leggen maandag het werk één uur stil

KLM-piloten leggen maandag het werk één uur stil

SCHIPHOL – De piloten van KLM leggen aanstaande maandag, 25 september, het werk voor één uur stil om een betere cao af te dwingen. Dat doen ze tussen elf en twaalf uur 's ochtends, meldt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vrijdag. Daardoor zal de vluchtuitvoering geraakt worden, al is de exacte impact nog niet duidelijk.


Piloten die zich maandag tussen 11.00 en 12.00 uur moeten melden zullen wachten met hun vluchtvoorbereiding. Daardoor zal de staking voornamelijk invloed hebben op vertrekkende vluchten van maandagmiddag. VNV-voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

De VNV laat weten dat de piloten al sinds maart wachten op een nieuwe cao. “Ondanks onze redelijke wensen is KLM tot dusver niet over de brug gekomen op ons voorstel en zijn we genoodzaakt om nu een schot voor de boeg te geven om te laten zien dat het onze leden menens is”, aldus de vakbond. De VNV waarschuwt KLM meteen: als de directie niet over de brug komt, volgen maandag 2 oktober stevigere acties.

De pilotenvakbond heeft naar eigen zeggen voorstellen gedaan om de hoge werkdruk aan te pakken door bijvoorbeeld meer sturing te bieden op het inplannen van vrije dagen. "Te vaak missen wij de verjaardag van onze kinderen en andere belangrijke levensmomenten die voor iedereen vanzelfsprekend zouden moeten zijn.”

De piloten willen bovendien meer salaris. “De afgelopen jaren hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen als de KLM-directie een financieel beroep op ons deed. Bovendien is de torenhoge inflatie niet gecompenseerd. Wij willen een vergelijkbaar loon als voor de crisis en gelijke tred houden met piloten om ons heen.”

De KLM-leden van de VNV hebben onlangs al massaal hun steun uitgesproken voor acties als KLM niet met een beter cao-bod zou komen. Meer dan 90 procent van de piloten die aan de raadpleging daarover hebben deelgenomen is daarmee akkoord, zo bleek maandag. Nu volgt er dus de eerste actie waar passagiers wat van gaan merken.

Reactie KLM
KLM laat in een reactie weten de stap van VNV te "betreuren" en zich "tot het uiterste" te blijven inspannen om tot een "gebalanceerd cao-akkoord" te komen. Verder meldt de luchtvaartmaatschappij dat personeel dat tussen 11.00 uur en 12.00 uur onderweg is gewoon doorwerkt. Klanten van KLM worden daarnaast zo snel mogelijk op de hoogte gesteld van de gevolgen van de werkonderbreking voor hun vlucht.