19 juli 2024
Thumbnail voor KLM-topvrouw Marjan Rintel blikt terug op bewogen jaar: ‘Het was een achtbaan’

KLM-topvrouw Marjan Rintel blikt terug op bewogen jaar: ‘Het was een achtbaan’

De geplande Schiphol-krimp is voorlopig afgewend, maar de geopolitieke situatie, een uitdagende arbeidsmarkt en stijgende kosten zorgen voor een volle agenda van KLM-topvrouw Marjan Rintel. “Het was een uitdagend jaar, maar we kijken uit naar 2024”, zegt ze in gesprek met Reisbizz.

We ontmoeten Rintel, de dertiende president-directeur in de geschiedenis van KLM, op het hoofdkantoor in Amstelveen. Haar werkkamer bevindt zich boven in het markante pand, en biedt uitzicht op het Amsterdamse Bos en in de verte Schiphol.

Hobbelige achtbaan
De plek waar haar voorganger Pieter Elbers zijn bureau had staan, is ingenomen door een grote vergadertafel, terwijl haar werkplek zich nu midden in de ruimte bevindt, met uitzicht op de glazen deur. “Ik wil mijn collega’s graag kunnen zien, en ook zichtbaar en benaderbaar zijn voor iedereen die hier rondloopt”, zo onderstreept Rintel haar ambitie om vooral tússen de duizenden KLM-collega’s in te staan. “We doen het tenslotte sámen.” Het eerste volledige kalenderjaar als CEO van KLM was volgens Rintel veelbewogen. “Het was behoorlijk hobbelig, een achtbaan”, zegt ze met gevoel voor understatement. De nasleep van de coronacrisis, de sluiting van het Russische luchtruim als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de hectiek rond de krimpplannen op Schiphol zorgden ervoor dat de topvrouw het afgelopen jaar genoeg op haar bordje kreeg.

Desondanks vond ze de tijd om een uitgebreide kennismakingsronde te maken binnen het bedrijf, waar ze tot eind 2014 al vijftien jaar werkte. “Ik heb veel rondgelopen én gevlogen, ontzettend leuk om te doen”, zegt ze. Rintel keek daarbij niet alleen mee in de keuken, maar maakte ook uren als onderdeel van de cabinebemanning. Verder maakte ze al diverse reizen naar buitenlandse stations, van Londen, Frankfurt en Stockholm tot Aruba, Johannesburg en Taipei.

"Na Ajax is KLM het meest besproken onderwerp in de media"

Open deur-beleid
Rintel hanteert dus graag een ‘open deur-beleid’, waarbij KLM’ers haar alles kunnen vragen. “Dat vind ik belangrijk, want er leeft ontzettend veel.” Zoals gezegd kijkt de topvrouw regelmatig mee binnen diverse afdelingen, en daarnaast voert ze geregeld live videogesprekken onder de noemer ‘Marjan on Air’, waarbij collega’s direct vragen kunnen stellen. De meeste vragen die KLM’ers haar stellen zijn te verdelen in twee categorieën: actualiteit en operatie. “Ik zeg wel eens: na Ajax is KLM het meest besproken onderwerp in de media. En dat levert vragen op. Daarnaast hebben de KLM-collega’s veel vragen over bijvoorbeeld waarom vliegtuigen vaker wachten op pushback, hoe we de druk op de operatie oplossen en wat het perspectief is qua verbeteringen. Daarom is het goed om uit te leggen waar we vanuit het management allemaal mee bezig zijn, en wat we doen om bepaalde kwesties aan te pakken.”

Dit is een deel van het interview met KLM-topvrouw Marjan Rintel. Het hele gesprek met Marjan Rintel lees je in het Reisbizz Magazine.