19 juni 2024
Thumbnail voor Koken met Frank Radstake: ‘De meest zure afwijzing in mijn leven’

Koken met Frank Radstake: ‘De meest zure afwijzing in mijn leven’

Hij droomde van diplomatie en internationale betrekkingen, maar kwam na een omweg, via stages en één harde afwijzing, in de reisbranche terecht. Nu staat hij op het punt om de rol van directeur van de ANVR op zich te nemen. “Als ik nu kijk naar wat ik doe bij de ANVR, zoals het lobbyen voor herziening van passagiersrechten en de richtlijn pakketreizen, realiseer ik me dat dit eigenlijk heel dicht bij mijn oorspronkelijke ideeën ligt.” In de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine schoven we aan bij Radstake voor de rubriek 'Koken met'.

Na zijn stage bij de Nederlandse Ambassade in Bolivia en een korte periode bij een groothandel in Groningen, kriebelde het om bij Buitenlandse Zaken te werken. “Ze waren opzoek naar iemand die leiding wilde geven aan een eigen intern magazine. Ik heb gesolliciteerd, maar wist dat ik niet voldeed aan de criteria. Ze zochten tenslotte een journalist. Werkelijk waar, ik kreeg de meest zure afwijzing die ik ooit in mijn leven heb gehad; ‘Geachte meneer Radstake. Er hebben heel weinig mensen op deze vacature gesolliciteerd en toch zien we geen enkele reden om met u verder te gaan.’ Kort daarna begon ik als projectmanager bij Reiswerk, maar was ook geïnteresseerd in de ANVR zelf. Toen mijn voorganger met pensioen ging, kreeg ik de kans om bij de ANVR te starten als manager arbeidszaken en onderwijs. Zo startte mijn verhaal bij de ANVR.”

Nieuwe directeur.
Per 1 juli gaat Radstake aan de slag als directeur bij de ANVR. “Het is echt geweldig dat dit allemaal mogelijk is binnen één organisatie, nietwaar? Van start gaan als projectmanager en uiteindelijk eindigen als directeur. En het beste is dat ik echt van mijn tijd bij de ANVR geniet. De sector is prachtig, maar we hebben ook een fantastisch team bij de ANVR. De samenwerking met Frank Oostdam de afgelopen jaren was echt geweldig. Het is eigenlijk best vreemd, want aan de ene kant ben ik ontzettend blij en vereerd dat ik deze rol op me mag nemen, maar aan de andere kant voel ik me toch een beetje chagrijnig dat hij vertrekt. Ik begrijp zijn beslissing volkomen en ben blij voor hem, maar één van de dingen die mijn werk zo leuk maakt, is juist het samenwerken met hem.”

Wat hem zo aanspreekt in het werken voor de ANVR? “Dat internationale waar ik naar op zoek was vind ik hier terug. Ik denk niet dat ik erg geschikt ben om bij een reisbedrijf te werken. Maar het werken bij een vereniging en voor de sector, waarbij ik bedrijven kan helpen, dat kan ik wel heel goed.”

De hele ‘Koken met’ lees je in het nieuwste Reisbizz Magazine. Daar vertelt Frank Radstake onder meer over zijn jeugd, de richtlijn pakketreizen en zijn allereerste ANVR-congres.