14 juli 2024
Thumbnail voor Mervyn Nankoe: ‘Zeggen dat je geen valkuilen hebt getuigt van weinig zelfreflectie’

Mervyn Nankoe: ‘Zeggen dat je geen valkuilen hebt getuigt van weinig zelfreflectie’

SCHIPHOL - Naast zijn eigen training- en coaching praktijk heeft Marvyn Nankoe een baan als loopbaanadviseur bij een universiteit. In de Career Special geeft Mervyn de belangrijkste tips om die felbegeerde baan te bemachtigen en deelt hij een aantal do’s and dont’s.


‘Mensen inspireren en empoweren zich gelijkwaardig op te stellen op zowel persoonlijk als op carrière vlak.’ Dat is de missie van Mervyn als coach, loopbaanbegeleider en trainer. “Ik kwam erachter dat het me meer voldoening geeft mensen zelf tot inzichten te laten komen en in beweging te brengen in het aangaan van transities op de arbeidsmarkt.” Mervyn begeleidt met name starters, young professionals en 30-/40-ers.

Wat zijn je belangrijkste tips vooraf aan het sollicitatiegesprek?
“Bestudeer alle informatie die je over het bedrijf hebt kunnen bemachtigen (website, LinkedIn, nieuwsbrief, artikelen online, mensen die binnen het bedrijf werken). Lees nog eens goed je brief en CV. Het kan enige tijd geleden zijn dat je deze brief verzonden hebt en lees de advertentie nog eens aandachtig door. Een sollicitatiegesprek bestaat in de regel voor 75 procent uit standaardvragen, deze kun je voorbereiden. Schrijf ook vragen op die je lastig vindt. Weet met wie je het gesprek hebt want de achtergrond van mensen geeft richting aan de inhoud van het gesprek. Een recruiter of HRM-adviseur zal meer algemene vragen over jou als persoon stellen. Iemand die inhoudelijk op de hoogte is van de functie zal meer naar kennis en ervaring/vaardigheden vragen.”

Welke zaken zijn not-done in een sollicitatiegesprek?
“Kom niet te laat, liegen en zeggen dat je geen valkuilen hebt. Dit getuigt van weinig
zelfreflectie en onvermogen om te leren. Laat je niet negatief uit over vorige werkgevers en de ander niet laten uitpraten.”

Wil je weten welke tips Mervyn heeft voor- tijdens en ook na het gesprek? Lees dan het hele gesprek met Mervyn in de Career Special.