17 april 2024
Thumbnail voor Paneldiscussie ANVR-congres: ‘Nú emissies reduceren’

Paneldiscussie ANVR-congres: ‘Nú emissies reduceren’

Na de presentatie van de duurzaamheidsambities op het ANVR-congres in Spanje was er een panel- en zaaldiscussie over duurzaam toerisme. De discussie, onder leiding van Frank Oostdam, werd gevoerd tussen Chris Oskam van Sunweb, Eva Mulder-Visscher van Transavia, Frank Radstake van ANVR, Gert Nieuwboer van SNP Natuurreizen en Martine de Knoop van The Travel Club. Een korte samenvatting van de discussie.


Chris Oskam van Sunweb is zeer sterk aanwezig tijdens het panel en vat de koe bij de horens: “Ik denk dat we onszelf in de spiegel moeten aankijken, en moeten inzien dat we vervuilende producten verkopen”, zegt Oskam.

“Om een probleem op te lossen zullen we het eerst moeten onderkennen. Het is onze verantwoordelijkheid als sector om de handschoen op te pakken en zelf te gaan verduurzamen. Ons product is mensen naar hele mooie plekken brengen. ‘You can't do business on a dead earth’, dus consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat zodra wij iets verkopen, dat we dat doen met zorg voor de lokale bestemming, met zorg voor het milieu. Daarom vind ik de vraag ‘vraagt de consument erom?’ niet relevant”, vertelt Oskam in Spanje. “Om onze aarde leefbaar te houden moeten we nú emissies reduceren.” Na deze uitsmijter stijgt een applaus op uit de zaal.

Frank Radstake pleit tijdens de discussie vooral voor eenduidigheid op het gebied van rapportages. “We moeten overeenstemming bereiken over waarover we nu precies gaan rapporteren. Ten tweede moeten er concrete afspraken komen over hoe we dat dan in kaart gaan brengen. Er zijn teveel verschillende manieren om te rapporteren en dat zorgt niet voor duidelijkheid.”