11 mei 2024
Thumbnail voor Reisbizz on tour: ‘Let’s talk street art’ in San Nicolas

Reisbizz on tour: ‘Let’s talk street art’ in San Nicolas

Het hele jaar door, maar vooral tijdens de jaarlijkse Art Fair, spatten in San Nicolas de muurschilderingen van de muren. Reisbizz ging op bezoek in San Nicolas, ooit de belangrijkste stad van Aruba. Daar ontmoeten we Tito Bolivar, galeriehouder en kunstaanjager en hij vertelt ons alles over streetart.


Zo’n beetje de mooiste stranden van de Cariben hebben is geweldig, maar je moet er wel wat bij eten. Gelukkig mag de ‘betere toerist’ op Aruba niet klagen over het culinaire aanbod van het eiland, van fine dining tot stoofgeit en van Chef’s table tot Piet’s Super Snack in Boegoeroei. Want onderschat de rol van de vrolijke streetfood cars niet. Geen betere manier om te keuvelen met Arubanen dan tijdens het eten van een pastechi of gefrituurd visje.

Bij het moderne, veelkleurige toerisme hoort ook een kunstaanbod, in de volle breedte. We ontmoeten Tito in zijn Artisa Gallery, aan de Bernard van de Veen Zeppenfeldstraat 6, San Nicolas. Het doel van de galerij is helder. De site meldt in extatisch proza: “Wij brengen Aruba naar u toe. Elk stuk in onze galerij is een poort naar de essentie van het eiland.” Tito benadrukt dat zijn Artisa een sociale galerij is. “Er zit een stichting achter, de artiest moet verdienen, niet de galerijhouder.”

Zeg nooit graffiti
Hij wil het graag laten zien. “Let’s talk street art, we gaan naar buiten.” Tito grijpt zijn Aruba-cap en een handje 3D-brillen van zijn bureau en stelt zich op tussen de vleugels van Angel Wings, een mozaïek van Omaira Silva. Een waarschuwing vooraf: “We hebben het over murals, zeg nooit graffiti. Graffiti is voor rare mannetjes met hoodies en spray cans die overal hun tags neerkladden.” Het mooie van street art: je kunt er altijd heen, wanneer je maar wilt. Bij het vroege ochtendlicht (San Nicolas wordt Sunrise City genoemd), tot in het laatste, oranje middaglicht. Tito: “Dan zijn de murals op zijn mooist.”

Wil je meer lezen over San Nicolas en de jaarlijkse Art Fair? Lees dan het volledige artikel in de nieuwste uitgaven van het Reisbizz Magazine.