11 mei 2024
Thumbnail voor Sandra de Moor (Reisgraag): Een self-drive door Cuba vraagt om geduld en begrip

Sandra de Moor (Reisgraag): Een self-drive door Cuba vraagt om geduld en begrip

HAVANA - Reisprofessional Sandra de Moor wilde Cuba wel eens met eigen ogen zien. Ze voegde de daad bij het woord en boekte samen met haar collega Gina de Vaan, een 9-daagse fly-drive om zelf te gaan ervaren hoe het land is.


In ongeveer negen uur vliegt het duo naar de luchthaven van Varadero waar een transferbus hen naar Havana brengt. Ze verblijven de eerste nacht net buiten Havana in één van de grotere hotels waarna ze de volgende ochtend de huurauto in ontvangst nemen. “Vanwege de periode van regentijd kregen wij de eerste dag in Havana al met een tropische regenstorm te maken. Straten overstroomden en dat maakte het rijden een extra uitdaging. We verbleven maar kort in Havana en besloten daarom alsnog een paar uurtjes de stad te bekijken, deels te voet en deels vanuit de huurauto.”

Geen brandstof te krijgen
Na een aantal dagen vervolgen ze de route naar Pinar del Rio en de Vinales vallei, maar daar komen Sandra en Gina helaas nooit aan. “Er was nergens onderweg brandstof te krijgen is. Het was niet duidelijk of het door de hevige regenval komt of door schaarste, maar er zat na een stop bij verschillende dorpjes en pompstations niets anders op dan terug te keren naar Havana.” Het risico om met een lege tank onderweg stil komen te staan werd te groot.

Geduld en begrip
Een fly-drive is te zeker te doen, ook voor reizigers die geen woord Spaans beheersen. Sandra: “We hebben ons trouwens overal veilig gevoeld. Waar wij wel tegen aanliepen, is de haalbaarheid van de route, want de grootste uitdaging zit vooral in de lange afstanden binnen het aantal reisdagen en de kwaliteit van de wegen. Een self-drive vraagt om geduld en begrip voor het feit dat de mensen daar zo weinig verdienen en op veel manieren proberen wat euro’s te verdienen.”

Lees het volledige reisverslag en tips in de special van Reisbizz Magazine.