19 april 2024
Thumbnail voor ‘Transavia dupe van schrappen nachtvluchten Schiphol’

‘Transavia dupe van schrappen nachtvluchten Schiphol’

KLM-dochter Transavia wordt de dupe van het verminderen van het aantal nachtvluchten op Schiphol. Dat kopt de Telegraaf. Ook voor touroperator TUI heeft het schrappen van vluchten, die worden aangemerkt als nachtvluchten, consequenties voor het efficiënt uitvoeren van het vluchtschema, liet topman Arjan Kers van TUI Nederland maandagavond weten in een podcast met Luchtvaartnieuws.

Afgelopen vrijdag zijn de vrachtmaatschappijen bijgepraat over het voornemen van de luchthaven om deze helemaal dicht te gooien voor aankomend verkeer tussen middernacht en 05.00 uur, en vertrekkend verkeer tussen 24.00 uur 's nachts en 06.00 uur 's ochtends.

"Demissionair minister Harbers en Schiphol duwen maar één kant op. We snappen dat er iets moet gebeuren in de nacht, maar deze maatregel is ingrijpend voor de vracht en met name voor Transavia, dat de nacht nodig heeft. Reizigers zullen in de nacht moeten vertrekken van Düsseldorf of Brussel, omdat andere Nederlandse luchthavens ook dicht zijn", zegt voorman Marnix Fruitema van luchtvaartkoepel Barin.

Schiphol meldde begin vorig jaar dat de nachtsluiting in de winter van 2025/2026 in zou moeten gaan. Nu wordt gesproken over een half jaar eerder, dus op 1 april volgend jaar, melden bronnen rond het overleg van vrijdag.