24 juli 2024
Thumbnail voor VVD wil snel duidelijkheid omtrent invoering en bruikbaarheid ‘coronapas’

VVD wil snel duidelijkheid omtrent invoering en bruikbaarheid ‘coronapas’

STRAATSBURG - VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal wil dat reizigers en reisbranche snel duidelijkheid krijgen over de invoering en praktische werking van het Europese coronacertificaat. Daar is haast bij, omdat het vakantieseizoen op het punt van beginnen staat.


Eerder vandaag stemde een meerderheid in het Europees Parlement voor invoering van het certificaat. “We hebben nog een paar weken tot het vakantieseizoen van start gaat, dus wat mij betreft is het nu alle hens aan dek om ervoor te zorgen dat mensen gemakkelijker op vakantie kunnen deze zomer. Het is aan de Europese Commissie en lidstaten om duidelijkheid te verschaffen wat mensen moeten doen om met deze pas op reis te kunnen”, zegt Nagtegaal.

De invoering van de reispas moet ervoor zorgen dat Europese burgers per 1 juli met een negatieve test, een vaccinatie- of immuniteitsbewijs makkelijk naar EU-buitenlanden kunnen gaan. Nagtegaal is blij met de coronapas, maar waarschuwt voor de onduidelijkheid die er bestaat over de werking van de pas in combinatie met de reisadviezen die ieder Europees land nu zelf hanteert.

"Geharmoniseerde afspraken en een uniforme aanpak zijn nodig. Kleurencodes zoals opgesteld door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) moeten leidend zijn. Op dit moment is het voor de reisbranche en Nederlanders die met vakantie willen ontzettend lastig dat reisbestemmingen snel van kleur kunnen veranderen en dat ieder land eigen regels hanteert. Ik roep lidstaten op de handen ineen te slaan."