23 juli 2024
Thumbnail voor Anja Bos: De balans zoeken

Anja Bos: De balans zoeken

Ik besloot keuzes te maken en mij te focussen op grotere maatwerkreizen, met name rondreizen en fly-drives voor gezinnen en groepen. Tevreden zijn met een mooi basisinkomen. Zo houd je voldoende tijd over voor je gezin (waaronder mijn tieners), wandelen met de hond en andere interesses. Daarbij is maatwerkreizen, het ‘puzzelen’, iets waar ik heel blij van word.

Ik begon half 2017 en we weten allemaal dat je eerst moet zaaien voordat je kunt oogsten. Dus na anderhalf jaar proefdraaien en netwerken, kwam in januari 2019 de oogst. Ik had zoveel aanvragen dat ik zeven dagen per week en soms zelfs tot 23:00 uur in de avond bezig was. Het voelde gewoon zo fijn dat al die mensen bij mij terecht kwamen. En wanneer elke aanvraag als een cadeautje voelt, wat gebeurt er dan met je balans? Je voornemen om één aanvraag per week aan te nemen, zodat je ruimte hebt voor je andere ambities zoals een stabiele basis voor je kids. Hoe zit het daarmee? Voordat je het weet zit je uren achter elkaar aan je werk. Je gezin krijgt minder aandacht. En dat vrijwilligerswerk? Dat moet ook maar even wachten.

Verrassende reset
Zoals zovelen ook ervaarden, gaf de coronaperiode een verrassende reset. Meer tijd voor je gezin en omgeving. Ik ervaarde dat als heel waardevol. "Als de boekingen weer aantrekken, ga ik het anders doen", nam ik me voor. Ik volgde zelfs een coachingstraject, waarbij ik leerde om op een positieve manier 'nee' te zeggen. Zodat ik me weer kon focussen op mijn doelstellingen die in balans mogen zijn. 

Maar in de praktijk bleek dit toch wel lastig. Want na anderhalf jaar vrijwel alleen pakketreizen, kwamen de eerste aanvragen voor maatwerk weer binnen. Creatieve uitdagingen waar ik heel blij van word. Voordat ik het wist zat ik weer avonden en ook weekenden achter mijn laptop. Argh... leer ik het nu nooit?

Lange zomer
Toen in mei de problemen met Schiphol begonnen, nam ik me voor om na Pinksteren geen nieuwe boekingen meer aan te nemen voor zomer 2022. Ik gaf aan dat ik tijd moest vrijhouden voor vragen en issues rondom bestaande boekingen en hierdoor geen ruimte had voor extra aanvragen voor deze zomer. Ik had voldoende boekingen conform mijn eigen doelstelling en meer werk zou ook meer stress geven. Lastige keuzes. Ik was eerst bang voor teleurstelling bij klanten. Maar ik ervaarde juist veel begrip en respect. Het kan dus wel!

En nu? Na een lange zomer is het plotseling herfst. Het blad dwarrelt in de vorm van aanvragen op mijn bureau. Allemaal cadeautjes. Dat betekent doorwerken in het weekend, of toch niet?

Anja Bos, True Places Travel
Aangesloten bij Face2Face TravelRecente berichten