21 juni 2024
Thumbnail voor Arjan Kers (TUI) over de tweede proefreis naar Gran Canaria

Arjan Kers (TUI) over de tweede proefreis naar Gran Canaria

Hoe hebben de reizigers het tot nu toe op Gran Canaria?
Ze genieten volop. Wij horen van de twee collega’s die zijn meegereisd dat ze heerlijk aan het zwembad liggen, naar het strand gaan, maar ook veel excursies boeken. Ze genieten allemaal met volle teugen en voelen zich ‘alsof ze een winnend lot uit de loterij gewonnen hebben’.

Hoe komt het dat, anders dan de eerste proefreis naar Rhodos, mensen meer bewegingsvrijheid hebben?
Er wordt in diverse settings getest. Die eerst reis moesten mensen in hun hotel blijven. Rhodos was ook nog niet ‘geopend’ voor toerisme op dat moment. Deze reis naar Gran Canaria benadert meer de realiteit van een vakantie.

Hoe komt het dat de coronapandemie op het eiland goed onder controle is?
Dat is een vraag voor de lokale autoriteiten die de maatregelen ter plaatse bepalen en handhaven.

Maar toerisme is van groot belang voor de Canarische Eilanden. Sinds het begin van de crisis is er hard gewerkt door de lokale overheid in samenwerking met de toeristische sector om de veiligheidsmaatregelen en bescherming van de gezondheidszorg op de juiste manier te introduceren bij de bevolking en medewerkers om hiermee de besmettingen onder controle te krijgen.

Wat kunnen de vakantiegangers allemaal doen op het eiland?
Alles wat je op een gewone vakantie ook zou doen; naar een restaurant gaan, terrasje pakken, flaneren op de boulevard, excursies maken, met een huurauto zelf het eiland rondgaan en van de natuur genieten. En natuurlijk genieten van zon en zee.

Ze zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen, wel binnen de lokale maatregelen uiteraard. Ze dienen een mondkapje te dragen op straat, 1,5 afstand te houden en er is een avondklok van elf uur 's avonds tot zes uur 's ochtends.

Zijn er nog mensen op het laatste moment afgehaakt door positieve uitslagen?
Er waren twee personen die voor vertrek een positieve testuitslag ontvingen. Zij behoorden tot een groep van vijf, die toen helaas geen van allen mee konden op reis. We hebben op die hele korte termijn nog twee vervangers kunnen vinden. Zij hadden al een test gedaan als ‘reservisten’.

Op wat voor manier worden de deelnemers tijdens de proefvakantie onderzocht?
Er zijn twee onderzoekers van een onderzoeksbureau mee dat is ingeschakeld door de overheid. Zij observeren en nemen enquêtes af.

Deze reis organiseren jullie samen met Corendon. Voor de coronacrisis toch een belangrijk concurrent, en nu gebroederlijk samen. Hoe komt dit zo?
Gebroederlijk is wel vreemde aanduiding. We zijn beide professionele bedrijven met experts in huis die elkaar goed weten te vinden in dit project. We zien beide het grote belang van het heropenen van de vakantielanden en heropstart van reizen. Wanneer deze reis daar aan bijdraagt dan slaan we daar op verzoek van de overheid graag de handen voor ineen.

Als deze reis positief uitpakt, wat kan TUI dan doen om de overheid te overtuigen dat meer Nederlanders verantwoord naar Gran Canaria, en wellicht ook andere eilanden in dat gebied, op vakantie kunnen?
Eerst zullen de reisadviezen aangepast moeten worden voordat we weer meer vakantiereizen kunnen organiseren. We hebben er vertrouwen in dat de overheid binnenkort het algemeen geldende reisadvies zal aanpassen naar een reisadvies per land op basis van de besmettingscriteria (aantal besmettingen per honderdduizend inwoners). In dat geval zouden verschillende bestemmingen met een veel lagere besmettingsgraad dan in Nederland in aanmerking moeten komen voor een geel reisadvies. 

De reissector heeft enorm veel respect voor de gezondheidszorg in Nederland. Dat hebben we de afgelopen dertien maanden ook laten zien door geen reizen uit te voeren op advies van de overheid. Maar de zomervakantie komt met de dag dichterbij en we worden ondertussen behoorlijk ongeduldig. Niet alleen wij, maar ook de reisagenten en zeker ook veel Nederlanders staan te popelen om weer op vakantie naar het buitenland te gaan.Recente berichten