14 juni 2024
Thumbnail voor Coby Biemans viert 45-jarig jubileum in de reisbranche

Coby Biemans viert 45-jarig jubileum in de reisbranche

Al 45 jaar in het vak, dat is een hele prestatie!
“In 1978 ben ik begonnen bij een reisbureau in Rotterdam en in 1985 ben ik gestart als zelfstandig adviseur. Al heel vroeg was duidelijk dat ik verslaafd was aan het vak. Toen ik een jaar of 20 was, ben ik ben er vier weken tussenuit geweest. Ik koos voor kantoortijden en lekker vrij zijn op zaterdag… Maar het vak had mij zo in zijn greep, dat ik snel weer ben teruggegaan.”

Kun je wat meer vertellen over wat je hebt gedaan voordat je als zelfstandige startte?
“Mijn vader werkte in de jaren 60/70 bij de Snelle Vliet reizen, en zorgde op zaterdag dat de mensen vanuit Babberich op vakantie konden. Ik mocht dan mee om te helpen. Ik deed later, toen ik groot was, vakantiewerk bij de Snelle Vliet op kantoor. Als 16-jarige haalde ik mijn middelbare schooldiploma en kwam de vraag wat te gaan doen. Ik zag in het AD een vangertje dat ze in Rotterdam, bij Reisburo Oost, een medewerkster zochten. Ik heb daar gesolliciteerd en werd aangenomen. Zoals eerder vermeld ben ik er even tussenuit geweest, maar toen de familie die Reisbureau Oost runde mij belde hoe ik het vond op kantoor, en ik aangaf dat ik het niet zo leuk vond, kon ik de volgende dag weer terugkomen. Tot augustus 1985 ben ik daar gebleven.”

Waarom besloot je voor jezelf aan de slag te gaan?
“Na ongeveer zes jaar had ik wel het idee dat ik dit zelf ook kon. Op de hoek van de straat kwam een groot pand vrij. Ik ging naar mijn vader, die toen bij Winnemuller Reizen werkte, en zei: ‘kunnen wij dit niet gaan doen samen?’ Uiteraard was dit niet zo eenvoudig, want we hadden de benodigde papieren niet. Het was een pand van 200m2 , dus best groot. Toen kwamen wij in contact met Albert de Koning, van Mobiplan Reizen, en die had inmiddels een paar kantoren onder de naam Olympus. Wij mochten deze naam gebruiken onder bepaalde voorwaarde. Geen franchise, we bleven volledig zelfstandig. De afspraak met Albert hadden we gemaakt voor vijf jaar, maar na anderhalf jaar vertelde Albert dat hij de kantoren ging verkopen. Ons kon hij niet verkopen, maar we hadden inmiddels een goede naam opgebouwd, zodat wij zelf het ANVR en SGR lidmaatschap konden krijgen. Uiteraard heb ik in die periode ook alle benodigde papieren gehaald.”

Hoe vind je het om eigen baas te zijn?
“Dat heb ik altijd heerlijk gevonden, behalve als er één keer per jaar een SGR controle kwam. Dat was altijd een spannende tijd. Voor de rest heb ik hier weinig negatieve ervaringen mee gehad.”

Wat is de grootste verandering geweest in de reisbranche in die 40 jaar?
“Het persoonlijke contact, en dat iedereen elkaar kende. De strengere regels, die ik nooit echt begreep. In de periode van de papieren en kartonnen tickets was het nooit een probleem als je er later achter kwam dat er een foutje in de naam stond. Bij het digitale, waarbij het vele malen simpeler is, wordt je gelijk geconfronteerd met regels en hoge kosten. Deze harde mentaliteit is niet wat in mijn aard ligt. Uiteraard ook de verandering van de commissies, hier zijn wij niet beter van geworden als reisagent.”

Wat is het hoogtepunt geweest in die 45 jaar?
“De periode in de jaren 80-90. Dit waren mooie tijden met leuke reizen die we zelf organiseerde naar onder andere voetbalwedstrijden.”

Hoe ga je dit mooie jubileum vieren?
“Helaas nog niet. Mijn man is onlangs opgenomen en is zwaar ziek… Het plan was eigenlijk altijd al om het 40-jarig jubileum als zelfstandige te vieren, dus op 1 september 2025.”Recente berichten