21 juni 2024
Thumbnail voor Irene van Berkum (Personal Touch Travel): ‘Rondtrekken in de VS verveelt nooit’

Irene van Berkum (Personal Touch Travel): ‘Rondtrekken in de VS verveelt nooit’

Begeleid je vaker zulke camperrondreizen? 
Ja, ik heb het twee keer eerder gedaan. In 2014 in Amerika en in 2019 door Canada. Ik heb jarenlang ook als reisleider op busrondreizen in Amerika en Canada gewerkt en 'het bloed kruipt waar het niet gaan kan' zeg maar... Mijn man en ik vinden het reizen per camper door Noord-Amerika heerlijk en hebben het ook privé diverse keren gedaan. 

Je maakt dus zelf ook wel eens camperreizen?
Zeker, en... om eerlijk te zijn: de reis in september is een compilatie van eerder door ons ondernomen camperreizen die fantastisch waren en waarvan de beste stukjes nu aan elkaar zijn geregen. Een camperreis door het westen van de VS is wat mij betreft qua natuurschoon, afwisseling en ervaring nauwelijks te evenaren. Maar ik ben ongetwijfeld wat bevooroordeeld, want ik ken het 'als mijn broekzak', terwijl het absoluut nooit verveelt!

Begeleid je deze reis vanuit Personal Touch Travel of is dit op je eigen initiatief?
Het is mijn initiatief, maar wordt onder de vlag van Personal Touch Travel georganiseerd. Het is dan ook een Personal Touch Travel Campergroepsreis.

Stel jij zelf veel camperreizen samen?
Dat heb ik in de loop van de jaren inderdaad erg veel gedaan. Ik maak ook uitgebreide routebeschrijvingen voor mensen die een camper gehuurd hebben. Zij geven dan aan waar ze ongeveer heen willen en wat ze het liefste doen tijdens een dergelijke reis en dan schrijf ik de route helemaal voor hen persoonlijk op maat met allerlei wetenswaardigheden en aanbevelingen, ook vanuit Personal Touch Travel. 

Merk jij dat klanten huiverig zijn in het maken van een camperreis?
Het kan zijn dat men nog nooit eerder met een camper heeft gereden en niet goed weet hoe dat er dan allemaal aan toegaat. Of dat men wel in Europa met een camper heeft gereisd maar nog nooit in Amerika is geweest en dat een beetje ver of spannend vindt. Het is dan een geruststellend idee dat er iemand dezelfde route reist waar je op terug kunt vallen. De campings zijn vooraf geboekt, overdag trekt iedereen (met de gedetailleerde routebeschrijving onder de arm) zijn eigen plan en 's avonds komen we op de camping even bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en het volgende traject te bespreken. 'The best of both worlds' dus: de vrijheid van een camperreis, met de zekerheid van Nederlands sprekende begeleiding op de achtergrond.

Zijn er al veel aanmeldingen?
De reis staat pas een paar weken in de markt. Op dit moment zijn er twee campers. Het maximum voor de groep is overigens vijf. Het moet niet massaal worden.

Hoe ziet het programma eruit?
We reizen vanuit San Francisco door Yosemite NP, doen uiteraard Las Vegas aan en de verschillende spectaculaire canyons, veelkleurige woestijnlandschappen en nationale parken van Arizona en Utah. Dan gaat het verder naar het noorden, waar we afgravingen met dinosaurusbotten bekijken en koers zetten naar Yellowstone NP, zeker een hoogtepunt van de reis. Dan zakken we af langs de ranches van Wyoming en rijden over 3000 meter hoge bergpassen in de Rockies om uiteindelijk in Denver de camper weer in te leveren.  

Wat maakt een camperreis voor jou zo bijzonder?
Het is misschien een cliché, maar het gevoel van vrijheid. Je vervoer en je accommodatie als een geheel bij elkaar. Ideaal! Je stopt onderweg ergens in de natuur en maakt wat te eten of te drinken. En je bent ook, nadat je de camper weer op een campground hebt geïnstalleerd (met aansluiting voor riool, water en elektriciteit), heerlijk buiten. Met auto en hotels heb je dat natuurlijk wat minder.



Recente berichten