13 juni 2024
Thumbnail voor Jacqueline van Dundu Tours over de mooiste plekjes van Curaçao

Jacqueline van Dundu Tours over de mooiste plekjes van Curaçao

Hoe ben je er bij gekomen om te beginnen met de tours?
Na 19 jaar in Nederland te hebben gewoond, gestudeerd en gewerkt, ben ik weer terug op mijn geboorte-eiland. Mijn passie voor geschiedenis is er altijd geweest, maar mijn nieuwsgierigheid is aan het groeien geweest doordat ik terug ben gekomen. Ik wilde meer inzicht hebben in onze cultuur. Zo is het beetje bij beetje ontstaan en ben ik op zoek gegaan naar de antwoorden op vragen die ik had.

Dundu Tours is dus ontstaan uit passie en interesse voor mijn afkomst. Dundu staat voor het knotje wat ik onder mijn sjaal/hoofddoek draag. En ik vond het een mooie woordspelling: doen-doe, zo spreek je het uit. Eén van de redenen waarom ik gids ben geworden is de mogelijkheid om allerlei soorten mensen met unieke verhalen, afkomstig van de hele wereld, te mogen ontmoeten. Maar het allerbelangrijkste is dat ik graag vertel over onze rijke, kleurige en interessante stad en eiland.

Het is mij een groot genoegen om deel uit te maken van iemands vakantie, je zult mij en ons eiland nooit vergeten.

Jacqueline is dol op kleur. “Dat is zeker in mijn kenmerkende kledij terug te zien.”

Is het leven op Curaçao alweer redelijk normaal?
Het gaat nu allemaal weer de goede kant op. En net als in heel veel landen hebben wij ook pieken gekend. Het leven op Curaçao speelt zich gelukkig grotendeels buiten af, dus naar mijn gevoel is het redelijk normaal ja. Heerlijk naar het strand, restaurantjes of BBQ'en, en dat allemaal heerlijk buiten.

Voor vakantieganger is het helaas nog niet als vanouds. Daarentegen hoor ik wel vaak van vakantiegangers dat ze verstelt staan dat er wat meer vrijheid is in de omgang met elkaar hier op Curaçao. Ze voelen zich vrijer.

Kun je wat vertellen over de mooiste plekken op het eiland?
Dat is wel lastig, want dat is heel persoonlijk. Maar ik ga het toch proberen. En dan wil ik het eigenlijk hebben over de mooiste stranden van het eiland, dat zijn vaak de strandjes tussen twee bergen in. Curaçao heeft wel meer dan dertig kleine stranden. Ik zal er een aantal opnoemen.

Playa Kalki is het meest westelijke puntje van het eiland met de langste zonsondergang. Overal op het eiland is het al wat donkerder, maar daar gaat de zon het laatst onder. Het scheelt maar een paar minuten, maar toch.

Playa Forti heeft prachtige donkere steentjes in het turquoise blauwe water. Dit contrast is fenomenaal. En vergeet ook vooral niet de jakhalzen die naar beneden springen. Gewoonweg een spannend spektakel. Op zondag chillen allerlei mensen op de parkeerplaats en komt er muziek uit verschillende auto’s of restaurantjes in de buurt. Klinkt als een chaos maar als je er tussen zit, past het helemaal op Curaçao.

Playa Lagun is een gemoedelijk schattig baaitje. Net als bij andere stranden kun je hier heerlijk snorkelen. En met een beetje geluk kun je schildpadden in hun natuurlijke habitat spotten.

Porto Marie is bekend door de natuurlijke planten en de weinige palmbomen. Het strand heeft bekende huisdieren genaamd Willie en Woody. Deze varkentjes zijn al aardig gewend aan mensen. En als je niet uitkijkt, gaan ze er zo vandoor met je tas als je er nog een appel in hebt zitten.

Tugboat is in mijn ogen het meest kunstachtige strand van Curaçao. Alles kan kunst worden en dat zie je hier sterk terug. Op zeven meter diepte ligt de befaamde Tugboat die zowel door duikers als snorkelaars kan worden gespot. Dit is een heel bijzonder plekje. Bij de boot zie je veel koraal en mooi gekleurde vissen. Als je dan verder om je heen kijkt zie je het onbekende donkerblauwe diepe gat.

Playa Lagun

Is er een plekje op het eiland waar jijzelf heel graag komt of wat speciaal is voor jou?
Een speciale plek voor mij blijft toch wel heerlijk hoog bij Fort Nassau. Een geschiedenis rijk plekje, want het is een belangrijke fort. Prachtig mooi uitzicht over het eiland en zeker in mijn ogen een heerlijk plekje voor een zonsondergang.

Zijn er verborgen parels op het eiland waar toeristen niet vanaf weten?
Plekjes waar toeristen niet vanaf weten? Die houd ik nog even geheim.

Welk restaurant of eettentje zou je iedereen aanbevelen?
We hebben hier op het eiland heerlijk eten. Ik doe de laatste maanden met succes de ‘Dundu Local Food Walk’ hier in Willemstad. We eten en drinken bij lokale buurtbewoners, wat zorgt voor interactie. Deze dames zijn oprecht kokkinnen. Het is kleinschalig, dus authentieke smaken. Hoe ze dagen de voorbereidingen doen en hun smaken uitzoeken… Dat moet je eigenlijk echt zelf komen ervaren.Recente berichten