15 juni 2024
Thumbnail voor Kees Hoekstra: De reacties van passagiers met een beperking zijn hartverwarmend

Kees Hoekstra: De reacties van passagiers met een beperking zijn hartverwarmend

Hoe ben je op het initiatief gekomen om de Hidden Disabilities Sunflower te starten?
“In 2016 startte ik het project ‘Vliegen met autisme’. Na een vlucht naar Bali met mijn dochter met autisme merkte ik dat het maken van een vliegreis veel prikkels veroorzaakte, vooral voor de vlucht. Met verschillende acties hebben we dit op Schiphol kunnen verbeteren, o.a. door rondleidingen op Schiphol om het onbekende weg te nemen. In 2019 kwam ik in contact met Hidden Disabilities Sunflower UK. Daar is in 2016 op de luchthaven Gatwick Londen ‘Sunflower’ ontstaan. In 2021 verliet ik na 39 jaar de KLM om voor Nederland en België Hidden Disabilities Sunflower op te zetten.”

Wat brengt een Hidden Disabilities Sunflower keycord voor iemand met een verborgen handicap of beperking?
“Het Hidden Disabilites Sunflower keycord is er voor iedereen met een verborgen handicap of beperking, zowel lichamelijk als mentaal. Het kan dus autisme, AHDH of PTSS zijn, maar ook long-covid of een stoma. Het keycord geeft geen automatische privileges, maar wel (h)erkenning en begrip. Deelnemende bedrijven vullen zelf in hoe de persoon geholpen wordt. Al het personeel is getraind om de volgende regels te hanteren als je iemand met een keycord ziet: 

  1. Vraag of je kunt helpen
  2. Wees vriendelijk
  3. Luister goed
  4. Heb geduld
  5. Oordeel niet
  6. Toon respect

De Sunflower drager bepaalt zelf waar en wanneer hij of zij het keycord draagt. De praktijk wijst uit dat de drager zich ontspannen en veilig voelt als ze een locatie bezoeken die het Sunflower (h)erkend."

De bewustwording voor de Hidden Disabilities Sunflower blijft groeien. Wat was voor jullie afgelopen jaar het hoogtepunt?
“Voor ons is elk bedrijf of organisatie die zich aansluit bij Hidden Disabilities Sunflower een hoogtepunt, maar twee stegen er bovenuit. Het eerste hoogtepunt was de erkenning door de Tweede Kamer, in oktober wordt daar meer over bekend.
Het tweede hoogtepunt was hoe Schiphol met het Sunflower keycord omging. De reacties van passagiers met een kind met een beperking waren hartverwarmend. Zo vertelde een moeder: 'Wij gingen al jaren naar een huisje op de Veluwe. We durfden een vliegreis niet aan. Na de rondleiding, het Sunflower keycord en DPNA-assistentie durfden we het aan om een vliegreis te boeken. Toen we op Schiphol aankwamen en de rijen zagen, zakte ons de moed in de schoenen. Maar al heel snel kwam een Schiphol medewerkster vragen hoe het ging, ze nam ons mee naar de check-in en bracht ons daarna naar de assistentiebalie. Daar ging een begeleidster mee en bracht ons naar de gate. Ik moest huilen, niet van stress of uitputting, maar van emotie door alle begrip en hulp die we kregen.' Dat zijn voor ons de hoogtepunten.”

Wat betekent het voor jou persoonlijk dat de Hidden Disabilities Sunflower steeds meer erkenning krijgt?
“Voor mij persoonlijk betekent het heel veel als vader van een dochter van 16 met autisme. Van dichtbij zie ik hoe Hidden Disabilities Sunflower het verschil kan maken.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
“De plannen voor de toekomst zijn o.a. het Hidden Disabilities Sunflower nog breder bekend maken. We hopen binnenkort enkele zeer grote nieuwe deelnemers te verwelkomen. We praten dan over scholen, bioscopen, supermarkten en restaurants. Onze wens is, dat we net als in de UK, een algemeen bekend en geaccepteerd midden zijn en dat mensen met een verborgen handicap of beperking meer (h)erkenning en begrip krijgen. We groeien op dit moment enorm snel en daarom ben ik heel blij met Maureen die mij sinds afgelopen december helpt naast haar baan als Purser bij de KLM. We hopen dat er steeds meer bedrijven in de reisbranche zich aansluiten. Je kunt je als bedrijf op de website registreren. Daarna kun je het starterpack aanschaffen (EUR 200), dit is inclusief de training video voor personeel.”

Hoe staat het nu met de groeiende bekendheid?
"Op dit moment wordt Sunflower op 550 locaties (h)erkend bij 128 deelnemende bedrijven en organisaties. Op de website kun je zien waar deze locaties zijn. Wereldwijd dragen drie miljoen mensen het Sunflower keycord. Op 168 luchthavens in 22 landen wordt het (h)erkend. Ook diverse luchtvaartmaatschappijen erkennen Sunflower waaronder British Airways, Turkish Airlines, Air NewZealand, Ryanair en binnenkort volgen er meer (Nederlandse) luchtvaartmaatschappijen.”

Voor meer informatie kijk op www.hiddendisabilitiesstore.comRecente berichten