25 juni 2024
Thumbnail voor Marco Vonck: Focus op het bijzondere van reizen, mensen inspireren

Marco Vonck: Focus op het bijzondere van reizen, mensen inspireren

Hoe is je loopbaan verlopen, kun je daar iets over vertellen?
Ik heb TIO-college gedaan en daarbij hoorde ook een stage die ik had op het NS Reisbureau op Schiphol-Plaza. Daar werd ik gevraagd om te komen werken. Toen men de reisbureaus sloot ben ik aan de slag gegaan bij Brooks, eerst als reisadviseur en later als manager in Hoofddorp. Vervolgens werd ik gevraagd om als manager aan de slag te gaan op het fantastische filiaal in Amsterdam Oud Zuid, op de hoek met de Cornelis Schuytstraat.
Dus midden in het reservaat van BN’ers. Was een geweldige tijd. Daarna ben ik bij VX aan de slag gegaan als regiomanager en vervolgens ben ik mijn eigen reisorganisatie DLX Travel begonnen wat ik heb laten opgaan in The Travel Club. Ik ben alweer bijna 10 jaar zelfstandig.

Wij zien dat jij een specialist bent op het gebied van ‘huwelijksreizen’,vanwaar dit specilisme?
Ik deed al vrij veel reizen op maat en wat luxere vakanties. En ik ontdekte dat ik erg blij werd van het regelen van huwelijksreizen. Daar ben ik me steeds meer in gaan verdiepen en in 2018 heb ik de Love Award gewonnen voor beste huwelijksreisaanbieder van Nederland. Dat zorgde ook weer voor extra publiciteit en meer boekingen.

Heb jij extra hinder ondervonden doordat er vanwege de coronacrisis weinig huwelijken zijn gesloten?
Dat kun je wel zeggen ja…. 90% van de huwelijksreizen die ik boek zijn buiten Europa dat natuurlijk al 1,5 jaar op oranje staat. En veel koppels hebben ook hun huwelijk uitgesteld omdat ze geen zin hadden in een kleinschalig feestje met een maximumaantal mensen of met allerlei restricties. Omdat ik het zonde vond om mijn buffer aan te spreken ben ik buiten de branche parttime aan de slag gegaan.
Hier ben ik sinds kort mee gestopt omdat het niet meer te combineren viel, en ik van reizen wel een twinkeling in mijn ogen krijg. Afgelopen week kwamen de eerste mensen weer terug van hun honeymoon en lieten een review achter “Het beste reisbureau waar wij ooit mee te maken gehad hebben”. Na zo’n lange tijd op pauze te hebben gestaan doet dit je dan echt wel goed.

Merk je nu de wereld weer langzaam ‘opengaat’ dat er meer vraag is naar huwelijksreizen? Met andere woorden; wordt er weer meer getrouwd?
Van andere trouwleveranciers begrijp ik dat er weer wat meer wordt getrouwd. Ook ik merk sinds een paar weken een toename van aanvragen en boekingen. Veelal of juist echt korte termijn (bijvoorbeeld Malediven over 3 weken) of juist pas voor zomer 2022. Het valt me op dat mensen niet meer zo huiverig zijn om te reizen naar een oranje bestemming. Wel moet men over het algemeen volledig gevaccineerd zijn, anders wordt het wel een stuk lastiger.

Wat wil je nog graag aan ons kwijt?
Ik heb goede hoop dat we het ergste gehad hebben zeker nu bekend geworden is dat Amerika in november opengaat. Dat is ook symbolisch een mooi begin. Laten we hopen dat de overheid inderdaad op korte termijn de reisadviescodes gaat loslaten.
Verder hoop ik dat we als branche ons gaan richten op het bijzondere van reizen, mensen inspireren. En niet de focus leggen op alleen maar de prijs. Ik hoop ook dat de ANVR meer aandacht gaat geven aan het mooie product dat we verkopen. Reizen zorgt voor het maken van levenslange herinneringen. Start bijvoorbeeld een Nationale Vakantieweek die elk jaar weer langskomt. Daar kunnen we met zijn allen op inhaken.

 


 Recente berichten