14 juni 2024
Thumbnail voor Marina Loeve (Amedida Travel): ‘Zuid-Amerika verdient het om verkend te worden’

Marina Loeve (Amedida Travel): ‘Zuid-Amerika verdient het om verkend te worden’

Uit wie bestaat het team van Amedida Travel?
Mijzelf, afwisselend wonend en werkend in Nederland en Argentinië, en Jorge, Argentijn, mijn zakenpartner en allerbeste gids, werkend in zijn eigen land, delen van Chili en Bolivia.

Waarom Latijns-Amerika?
Mijn allereerste ervaring met Latijns-Amerika was in 1996, een reis naar Costa Rica. Mijn eerste keer in Argentinië was in 2005. Ik sprak geen woord Spaans, maar voelde me er direct op mijn plek. Dat gevoel had ik nooit eerder ergens in de wereld gehad. 

Argentinië is voor mij het mooiste land dat er is. Het is van noord tot zuid groter dan Europa en heeft werkelijk alle landschappen die er op deze planeet bestaan binnen de eigen landsgrenzen. Van tropen en moerassen tot de ongelofelijk mooie en zeer hoge Andes, het merengebied, de wijnstreek, de gletsjers en natuurlijk de gigantisch lange kust met al het zeeleven.

De mensen zijn er behulpzaam, temperamentvol en sociaal en het klimaat is altijd wel ergens prettig in dit grote land. De zon schijnt er veel vaker dan in Nederland, waardoor het Argentijnse leven zich in grote delen van het land vaak buiten afspeelt.

Buurland Uruguay is landschappelijk gezien heel anders en bovendien het op één na kleinste land van Zuid-Amerika (nog wel de grootte van Duitsland, vergis je niet!). Een paradijs voor rustzoekers en sportievelingen. Ook hier een zeer vriendelijke, gemoedelijke bevolking. Het is een veilig land en wordt ook wel het Zwitserland van Zuid-Amerika genoemd.

Het andere buurland, Chili, is weer een totaal ander land. Van noord naar zuid nog langer dan Argentinië, met ook hier ruige landschappen en mooie kustplaatsen. Net als Argentinië en Uruguay is ook Chili een land van wijn.

Tot slot bieden we het zuiden van Bolivia aan. Goed te bereizen vanuit Chili en Argentinië. Een totaal ander land dan de eerste drie, wat met name komt door een andere samenstelling van de bevolking. Wat natuur betreft zijn ook hier weer overtreffende trappen te vinden, waaronder de grootste zoutvlakte ter wereld.

En misschien ten overvloede, maar er bestaan soms wat misverstanden over Patagonië: dit is het zuidelijke deel van Argentinië en Chili samen. 

Wat voor soort reizen bieden jullie aan?
Amedida betekent in het Spaans ‘op maat’ (a medida). Dit geeft al aan wat we doen: al onze reizen zijn letterlijk op maat. Geen enkele reis is hetzelfde, alles is uniek. Omdat we zo goed op de hoogte zijn van de plaatselijke mogelijkheden, kunnen we onvoorstelbaar veel regelen. De wensen zijn vaak heel uiteenlopend, maar kunnen eigenlijk altijd worden ingewilligd. Als je spreekt over echt maatwerk, dan doen wij het wel.

De accommodaties zijn bijna altijd kleinschalig, soms zodanig dat er maar twee of drie kamers zijn. We kennen de eigenaren van heel veel accommodaties ook zelf goed. Dat werkt prettig en heeft veel voordelen voor onze klanten. We werken niet met DMC’s, maar direct met kleine, lokale leveranciers. Zowel met accommodaties, als gidsen, vervoersmaatschappijtjes, etc. En mocht er bijvoorbeeld een wens zijn voor een groter onderkomen, dan kan dat natuurlijk ook. Soms is het zo dat een groot hotel een zodanige bijzondere ligging heeft, dat het om die reden absoluut de moeite waard is om te bezoeken.

Wat zijn de trends op het gebied van reizen naar Latijns-Amerika?
Delen van Latijns-Amerika zijn, onterecht, nog altijd veel onbekender dan sommige andere delen in de wereld. Maar ook hier is men zich zeer bewust van, laten we de inmiddels overbekende term maar gebruiken, duurzaam toerisme. Er wordt veel gedaan aan lokale kruisbestuiving, kleinschalig toerisme, natuurbescherming in de breedste zin van het woord en meer. Allemaal zaken die de reiziger steeds vaker aanspreken. Sterker nog, zij gaan meer en meer naar dergelijke gebieden op zoek.

En denken we in trends wereldwijd, en dan heb ik het niet over hen die drie weken aan een mooi strand willen liggen, dan denk ik dat voor Latijns-Amerika niet veel anders geldt: mensen willen op reis, maar reizen bewuster. Ver weg van de massa (niet moeilijk in onze landen), contacten met de lokale bevolking op verschillende manieren, een meer bewuste, misschien intensievere manier van beleven van je reis.

Zo zijn er bijvoorbeeld accommodaties die geen televisie hebben of alleen maar wifi in de openbare ruimtes. Even geen sociale media of appjes op je telefoon, maar gewoon genieten van de dag zonder 'lastiggevallen' te worden. En misschien niet meer driemaal per jaar, maar gewoon één keer langer op reis gaan.

Zuid-Amerika verdient het absoluut om verkend te worden. Er is zoveel moois te zien en te beleven. En wij helpen daar natuurlijk graag bij. Met een door ons compleet uniek ontworpen en georganiseerde reis naar Argentinië, Chili, Uruguay of Bolivia kom je altijd thuis met herinneringen die je nog jaren bijblijven.Recente berichten