21 juni 2024
Thumbnail voor Marion Hoogwegt (MaXperience Spain): ‘Ik vind het fijn om mensen het werkelijke Spanje te laten ervaren’

Marion Hoogwegt (MaXperience Spain): ‘Ik vind het fijn om mensen het werkelijke Spanje te laten ervaren’

Je schrijft op Kus uit Spanje heel gepassioneerd over het land, waar komt de liefde voor Spanje vandaan?
Vijfendertig jaar geleden verhuisde ik van Nederland naar La Gomera. Mijn ouders hadden daar een huis laten bouwen en nadat ik er een aantal heerlijke vakanties had doorgebracht, besloot ik het roer om te gooien en kocht ik een huisje bij hun in de buurt, op het platte land. Ik had in Nederland een drukke baan in het onderwijs en het was een verademing op een plek te zijn waar slow-living een onbekend begrip was maar wel de levensstijl. Ik genoot vooral van de hartelijkheid en warme uitstraling van de eilandbewoners, de rust en vrijheid maar leerde ook over de eenvoud van het goede leven. Ik heb er zestien jaar gewoond en werd, doordat ik o.a. veel talen sprak, gevraagd voor een directiepost bij Iberoservice incoming en raakte betrokken bij de ontwikkeling van het landelijk toerisme en logeren in casitas in het binnenland, dat toen net in opkomst was. Toch kreeg ik op een gegeven moment genoeg van het eilandleven en de beperkte mogelijkheden en verhuisde ik naar de Pyreneeën waar ik mijn eigen kasteelhotel had. De omgeving had ongekende mogelijkheden en ik maakte contracten met wandelorganisaties zoals SNP en Djoser. Ik kwam er echter al snel achter dat ik het zuiden en de warmte miste en zakte opnieuw af naar het zuiden, dit keer naar Andalusië.

Vooral Andalusië wordt zo op het eerste oog uitgelicht op de website, wat maakt deze regio zo bijzonder?
Het meest aantrekkelijke van Andalusië is haar veelzijdigheid. Je kunt er genieten van een geweldig lange kustlijn die aan de oostkant totaal anders is dan de westkant. Maar ook hier was het juist het binnenland dat me trok. Ruige bergen met rivieren, meren en watervallen waar je uitstekend kunt wandelen en fietsen. De oude Moorse cultuur die je overal terugvindt. Maar vooral de passie van de Andalusiër die je ontdekt en geuit wordt in zang en dans. Een vrolijke uitbundigheid en hartelijkheid die bijna iedere Nederlander wel aanspreekt. We komen natuurlijk toch uit een Calvinistisch landje.

Je biedt ook op maat gemaakte pakketten en themareizen aan. Hoe ben je op het idee gekomen om dit te gaan doen?
Ook in Andalusië heb ik nog twee hotels in het binnenland beheerd. Ik had in de loop der jaren zoveel contacten opgebouwd met touroperators en reisorganisaties en ook wandelweken en themaweken samengesteld dat ik het steeds leuker vond om me daar op toe te leggen. Acht jaar geleden besloot ik het wat rustiger aan te gaan doen en mijn andere passie, schrijven over Spanje, met de reiswereld te gaan combineren. Daarom werk ik samen met verschillende Nederlandse reisorganisaties en op aanvraag stel ik exclusieve reizen in Spanje voor ze op naar plaatsen die minder bekend zijn en met ervaringen die je niet zo snel in reisgidsen zult vinden. Bovendien ondersteun ik dit door het publiceren van artikelen op mijn blog MaXperience Spain en free lance schrijven voor diverse magazines. Ik heb toen ook tijd gevonden voor het schrijven van vier romans die zich alle vier in Spanje afspelen en op persoonlijke ervaringen berusten. Het laatste boek, Pilaar van mijn leven, gaat over de Sevillaanse Maria die, na het overlijden van haar man, in de voetsporen van Columbus treedt om voor een artikel uit te zoeken of het graf van de ontdekkingsreiziger nu in Sevilla of de Dominicaanse Republiek ligt.

[[{"fid":"35338","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Marion Hoogwegt","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Foto (c) Marion Hoogwegt","field_folder[und]":"102"},"type":"media","attributes":{"height":701,"width":1280,"alt":"Marion Hoogwegt","title":"Foto (c) Marion Hoogwegt","class":"media-element file-default"}}]]

Wat voor themareizen kunnen er voornamelijk geboekt worden? Ik lees op de website veel over gastronomie en wijn, zijn dit ook vooral de thema’s die terugkeren?
De themareizen zijn vooral gebaseerd op mijn persoonlijke passies en op duurzaam toerisme. Wandelreizen en fietsreizen gecombineerd met ervaringen als proeverijen van wijn, ham, olijfolie etc. Maar ook gastronomische reizen en specifieke wijnreizen in wijngebieden zoals Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Jerez en Peñedes. Het mooie is dat ik mijn eigen bezigheden kan combineren met mijn werk.

Ook historie en cultuur komen veel aan bod op de website, vind je het belangrijk om dit mee te geven aan de reiziger? Wat vind je het belangrijkste om mensen mee te geven over Spanje?
Ik vind het fijn om mensen het werkelijke Spanje te laten ervaren. En dan kom je vanzelf terecht bij de oorsprong. Om Spanje te begrijpen en bewust te kunnen genieten is het leuk om ook een beetje in de geschiedenis te duiken. Daarom ben ik ook ze gepassioneerd over Castilla y Leon. Dat is waar Spanje is ontstaan, het echte oude Castilië, met haar kastelen, kloosters en niet te vergeten de romaanse architectuur die je overigens in heel Spanje terugvindt. Zelfs de wijn en de gastronomie hebben hun oorsprong in het verre verleden. Als je weet hoe ooit de basis is gelegd of waar de producten oorspronkelijk vandaan komen terwijl je een product proeft, geniet je gewoon extra.

Je geeft aan dat je gelooft in de respectvolle reiziger. Wat betekent dit voor jou, en wat voor rol speelt duurzaamheid hierbij?
Ik geloof in de reiziger met respect voor het milieu en de cultuur. Een reiziger die solidair is met tradities, mensen en gebruiken. En in een reiziger die op zoek is naar een duurzame beleving.  Daarom bied ik ervaringen met sociale interactie en met lokale leveranciers en gidsen die trouw zijn aan de tradities en gebruiken van de plekken die je kunt bezoeken.

Je schrijft op de website ‘omdat een reiziger niet hetzelfde is als toerist’, wat bedoel je hiermee?
Voor mij zijn er een aantal grote verschillen tussen een reiziger en een toerist. Toeristen besluiten om naar bekende bestemmingen te gaan en vooral veel foto’s te maken van beroemde plekken, terwijl reizigers degenen zijn die juist verborgen plekken willen ontdekken. Hidden gems zonder drukte en contact met de bewoners en hun cultuur. De nadruk ligt op ervaren en ontdekken en je bewust worden van de plek die je bezoekt. Ik merk de laatste jaren een ommekeer en dat daar steeds meer vraag naar is. Voorheen werden deze reizigers alternatief genoemd. Tegenwoordig heet het mindvolle lifestyle.

Wat kan MaXperience Spain/ Kus uit Spanje betekenen voor reisorganisaties en hoe ziet dit contact er uit?
Ik kan behulpzaam zijn bij het samenstellen van een reis in Spanje waar het accent ligt op het beleven van de plek én de cultuur door verschillende activiteiten te ervaren. Mijn uitgangspunt is Wandel/Fiets of Gastronomie/Wijn. Maar zeker in combinatie met bezoek aan authentieke plaatsen om ook de rijke geschiedenis van Spanje te lerén kennen. Als Media Freelancer, met basis in Malaga,hou ik me ook bezig met communicatie, marketing en promotie en met de organisatie van evenementen. Met betrekking tot Spanje kan ik reisorganisaties hierin ook ondersteunen. Ik denk dan aan blogs, webinairs, lezingen of het leggen van contacten.Recente berichten