21 juni 2024
Thumbnail voor Marlies Wesdijk: ‘Weer doen waar ik goed in ben, alleen dan zelfstandig’

Marlies Wesdijk: ‘Weer doen waar ik goed in ben, alleen dan zelfstandig’

Je hebt al meer dan 15 jaar ervaring in de reiswereld. Wat heb je zoal gedaan?
Het begon al vroeg, maar voornamelijk op campings in de horeca. Toen ik net 16 was ben ik in de zomervakantie begonnen bij RCN Zeewolde en werkte ik in het restaurant en croissanterie, alleen in de zomermaanden. De zomer daarop kwam ik op het idee om MTRO te gaan studeren in Rotterdam. Op het ROC Zadkine hadden wij een Arke Reisbureau waar wij één dag in de week reizen en tickets boekten. Mijn tweede jaar liep ik stage bij Arke Reinkenstraat in Den Haag en in mijn laatste jaar op Mallorca voor Sunweb als reisleidster. Na mijn periode als reisleidster heb ik nog drie seizoenen als hostess/reisleidster gewerkt.

Na al die seizoenen in het buitenland, was het best moeilijk om weer terug in Nederland te zijn en te blijven. Bij thuiskomst heb ik een winter bij SnowWorld Zoetermeer gewerkt en was ik verantwoordelijk voor de privé skilessen en banqueting. Daarna ging mijn carrière in de lift. Bij Center Parcs port Zelande ben ik begonnen als Floormanager van het Factory Café en heb ik de opleiding Leisure en Hospitality afgerond. Horeca en toerisme liggen elkaar goed.

Na een uitstapje met een eigen bedrijf in verse fruitsappen op locatie met mijn toenmalige vriendje ben ik weer gaan solliciteren en kwam ik terecht in het Regardz Airport Hotel en daarna bij D-reizen als reisbureaumanager. In eerste instantie had ik na mijn stage nooit verwacht, dat ik ooit in een reisbureau zou werken en het ook leuk zou vinden. Na D-reizen wat andere jobs gehad en toen bij TUI Spijkenisse gekomen als reisbureaumanager. Hier heb ik heel veel geleerd en een ontzettende leuke tijd gehad en mis de twee collega’s Dessy en Naomi nog steeds.

Waarom ben je in november 2020 gestopt als reisbureaumanager bij TUI Spijkenisse?
Aangezien ik houd van verandering en vrijheid, had ik rond 2019 al twijfels en het niet meer zo naar mijn zin bij TUI. Dit lag niet aan mijn directe collega’s, maar meer in het algemeen. Ik dacht telkens dat het vast wel beter zou worden. Veel tijd daarvoor was er ook niet, want begin 2020 was daar ineens corona. Wat een ellende. De frustraties en het onwetende waar iedereen in zat. Qua medewerkers zouden er reorganisaties aankomen en de functie van reisbureaumanager vervallen. Wij hebben hier niet op gewacht en TUI en ik zijn samen overeengekomen om afstand van elkaar te nemen. Dat was een verademing. Na TUI heb ik drie maanden revalidatie aan mijn rug gehad, dus had ik alle tijd om er weer bovenop te komen en na te denken wat ik nou eigenlijk wil. Je kan het een beetje zien als een sabbatical.

Je bent toen buiten de reisbranche gaan werken. Wat heb je precies gedaan? Hoe vond je dat?
Op zich vrij makkelijk, omdat ik horeca en toerisme geschoold ben, is het soms ook wel eens leuk om weer om je heen te kijken. Ik heb in de tussenliggende periodes ook als Intercedent en accountmanager gewerkt, dus na TUI begon ik bij Continu als adviseur woningcorporaties in voornamelijk detachering. Maar dit lag mij toch niet lekker. Toen heb ik gesolliciteerd bij Albert Heijn E-commerce en werd ik teamleider productie. Van elke dag op kantoor naar 20.000 stappen per dag en de hele dag staan. In het begin echt een uitputting, maar uiteindelijk went het.

Waarom besloot je toch weer terug te keren in de reisbranche?
Op facebook en Instagram had ik een poll geplaatst met de vraag of ik voor mijzelf zou moeten beginnen en of zij dan bij mij zouden boeken. Ik had zo veel leuke berichten en een 100 procent ja waardoor ik dacht; ‘ik moet dit nu gewoon doen’. De landen zijn weer open, het reizen wordt weer makkelijker, er is weer meer zekerheid. Ik had graag al eerder begonnen, maar 1 maart was net niet haalbaar. 1 april is wel echt een moeilijkere periode om te starten en ik heb al wat aanvragen gemist. Daarnaast ben ik er toch een tijdje uit geweest, dus ik ben hard aan het promoten en reclame aan het maken in het dorp. De reacties zijn in ieder geval erg positief en hopelijk resulteert dat uiteindelijk in boekingen.

Waarom besloot je aan de slag te gaan als ZRA en niet bijvoorbeeld weer als reisbureaumanager?
Vanwege de vrijheid en het zelf mogen beslissen. Uiteraard moet je je wel aan bepaalde marketing voorschriften houden, maar ik kan weer doen waar ik goed in ben, alleen dan zelfstandig. De klant blij maken met een mooie reis en mijn eigen tijd indelen. Voor mij geen reisbureaumanager meer.

Waarom heb je gekozen voor The Travel Company, en niet voor TUI at Home aangezien je daar al ervaring hebt opgedaan?
Om mij heen veel mensen gesproken en rond gekeken wat het beste bij mij paste. TUI at Home was geen optie i.v.m. mijn vaststellingsovereenkomst, maar dit maakt ook niet uit. Ik vind als je afscheid neemt van een bedrijf dat je daar ook bij moet blijven. The Travel Company is een wat kleiner bedrijf onder de grote vleugels van de Travel Club, dus de mogelijkheden zijn enorm en worden alleen maar groter. Toch voelt het nog steeds heel persoonlijk en daar houd ik wel van. Daarnaast kan ik nog steeds TUI en in mijn geval RIU’s verkopen, wat op het reisbureau wel echt mijn expertise was en dat is ook wat ik echt graag weer wil oppakken.

Je bent nog maar net begonnen, maar komen de eerste boekingen al binnen?
Op 1 april om 00:01 heb ik mijn eerste boeking gemaakt en nog een RIU hotel ook! Dat is natuurlijk wel een leuk begin. Er staan wel wat aanvragen uit, maar het mag natuurlijk altijd meer zijn. Ik weet dat ik nog heel veel reclame moet maken en ook mijn oude contacten weer moet kunnen bereiken, dus ik probeer deze maand alles rond te kunnen maken om te gaan promoten in de wijken. Ik heb in ieder geval veel ideeën en motivatie om dit tot een succes te maken.Recente berichten