21 juni 2024
Thumbnail voor Michaela Klare (Duits Verkeersbureau): ‘Duitsland is verrassend, veelzijdig, betaalbaar en dichtbij’

Michaela Klare (Duits Verkeersbureau): ‘Duitsland is verrassend, veelzijdig, betaalbaar en dichtbij’

Hoe is de coronasituatie in Duitsland op dit moment?
Ook in Duitsland zijn de maatregelen grotendeels opgeheven en is het leven weer normaal. De maatregelen die nog gelden, kunnen echter van deelstaat tot deelstaat verschillen.

Weten toeristen Duitsland weer wat vaker te vinden sinds de coronacrisis het toerisme platlegde?
Ook het toerisme wordt langzaam maar zeker weer normaal. Vooral in het paasweekend zagen we duidelijk dat Nederlandse reizigers terugkeren naar de traditionele vakantieoorden en -regio's. Daar zijn we natuurlijk allemaal erg blij mee.

 

Waarom is Duitsland voor jou de ideale vakantiebestemming?
Duitsland, de populairste vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen, is verrassend, veelzijdig, betaalbaar en natuurlijk dichtbij. Wat wellicht niet iedereen weet, is dat Duitsland voor de vijfde keer op rij op de eerste plaats is geëindigd in de wereldwijde imagorangschikking, de Nation Brand Index.

Duitsland is de op twee na populairste reisbestemming ter wereld. Duitsland staat op de vierde plaats in het Sustainable Development Report en bestaat voor 33 procent uit bossen, waardoor het ook een groene vakantiebestemming is. Waar mensen misschien ook niet meteen aan denken, is dat Duitsland ondanks zijn 1.500 brouwerijen niet alleen een bierland is, maar met zijn 13 wijnbouwgebieden ook heerlijke wijnen produceert.

 

Duitsland is niet alleen geografisch heel divers, met zeer uiteenlopende natuurlandschappen – van de Noordzee tot de Alpen, van de middelgebergtes, via romantische rivierdalen, tot de Noord-Duitse Laagvlakte –, maar er zijn ook geweldige steden: hippe metropolen zoals onze hoofdstad Berlijn worden afgewisseld met klassieke, charmante steden zoals München, en echte 'urban' centra zoals Keulen of Hamburg met hun eigen uitstraling. Maar ook kleinere plaatsen, zoals de stadjes langs de Duitse Vakwerkroute of de Oranjeroute, bieden verschillende bezienswaardigheden.

Ook op culinair gebied heeft Duitsland genoeg te bieden. Want ook al is de traditionele keuken met 'Bockwurst' en zuurkool nog steeds erg populair, fijnproevers kunnen ook terecht in de inmiddels 327 restaurants met ten minste één michelinster.

Het aanbod aan accommodaties is erg gevarieerd, van traditionele familiehotels tot hippe stadshotels en elegante luxehotels. En naast de volksfeesten zoals het Oktoberfest in München, de Canstatter Wasen in Stuttgart en de Freimarkt in Bremen, is Duitsland een mekka voor cultuurliefhebbers - met talloze operahuizen en concertgebouwen en klassieke-muziekfestivals.

 

Wat zijn de laatste nieuwtjes over Duitsland als vakantieland?
In Kassel wordt dit jaar opnieuw de documenta georganiseerd. Die gaat op 18 juni van start en duurt vervolgens 100 dagen. In Berlijn is het Museumsinsel de afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Het Humboldt Forum is de meest recente toevoeging. München viert deze zomer zijn 50e verjaardag als locatie van de Olympische Spelen van 1972. Dit gebeurt met een gevarieerd programma, met als hoogtepunt de European Championships Munich 2022 van 11-22 augustus, waaraan 4.700 atleten uit 50 landen deelnemen.

Het Weserbergland heeft de laatste tijd niet alleen een reputatie opgebouwd als de ideale fietsbestemming. Zo was de Weserradweg ook vorig jaar de meest gefietste route van Duitsland en is de Solling-Voglerregio gecertificeerd als een kwaliteitswandelregio.

We zijn ook heel trots dat de Badische Weinradweg genomineerd is voor de titel 'Fietsroute van het Jaar 2022'.

Op cultureel gebied kan ik je laten weten dat Duitsland er het afgelopen jaar een aantal UNESCO-Werelderfgoedlocaties bij heeft gekregen. Naast de Mathildenhöhe in Darmstadt en de Donaulimes zijn dat Baden-Baden, Bad Ems en Bad Kissingen - drie van onze 350 kuuroorden.

 

Wat is jouw beste tip voor een vakantie in Duitsland?
Ik zou iedereen, en vooral Nederlanders, adviseren om Oost-Duitsland te blijven ontdekken: witte stranden, de turquoise Oostzee en het eiland Rügen met zijn krijtrotsen. De Müritz, het op één-na-grootste meer van Duitsland in de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, de Pruisische kastelen en landhuizen rond Berlijn, fietsen langs de rivieren de Oder en Elbe, levendige cultuursteden zoals Weimar, Eisenach of Erfurt, in combinatie met wandeltochten in het Thüringer Woud, naast natuurlijk Leipzig en Dresden, het Ertsgebergte en de schitterende Sächsische Schweiz...

En dan natuurlijk niet alleen het beroemde Duitse ontbijt, maar ook een warme lunch. Heel betaalbaar. Ik vind het zelf fijn om te gaan lunchen in een sterrenrestaurant en te genieten van topgerechten die prettig geprijsd zijn. Precies zoals Nederlanders het graag hebben!

 Recente berichten