23 juli 2024
Thumbnail voor Michiel Kranendonk: ‘Iedereen op Bali staat weer klaar om reizigers te ontvangen’

Michiel Kranendonk: ‘Iedereen op Bali staat weer klaar om reizigers te ontvangen’

Hoe heb je Bali beleefd na ruim twee jaar corona?
“Ik was echt weer blij dat ik als productmanager naar een bestemming kon. Ten eerste omdat je je partners dan weer face-to-face kan spreken, maar vooral ook om te zien hoe een bestemming na twee jaar ‘stilstaan’ weer op gang komt. En om te inventariseren welke nuttige info we nog mee kunnen geven aan onze reizigers. Mijn reis was erg nuttig en inspirerend.”

Waar moet je als reisagent rekening mee houden in je advies?
“Reizen naar Bali is weer goed mogelijk. De meeste coronamaatregelen zijn ingetrokken. Heel af en toe dien je in binnenruimtes nog een mondkapje op te zetten, zoals winkels en shopping malls. Het visum on arrival is eenvoudig te krijgen tegen betaling van IDR 500.00/US$35 in contanten en op de luchthaven checken ze of je je vaccinatiebewijs hebt.

Ter plaatse dienen reizigers er nog wel rekening mee te houden dat misschien niet alle faciliteiten open zijn en dat dit vooral afhangt van de bezetting in de hotels. Bij een lage bezetting is er bijvoorbeeld maar één zwembad en één restaurant open. De openingstijden kunnen beperkter zijn of er is een aangepast menu in de restaurants. Ook duikscholen, spa’s en activiteiten kunnen een beperkter aanbod hebben. Het aanbod aan binnenlandse vluchten en ferries is nog niet als vanouds.”

Zijn er grote veranderingen zichtbaar?
“Nee, ik heb geen grote veranderingen gezien.”

Wat heeft je blij verrast?
“Iedereen is positief is en optimistisch over de toekomst. Tevens zag ik ook dat veel hotels en restaurants actief bezig zijn met het verminderen van plastic producten. Zo bieden enkele hotels al punten waar je je waterflesje kunt vullen en worden er rietjes van papier, rijst of papaja gebruikt.”

Zijn er plekken op Bali die nog niet klaar zijn voor het toerisme?
“Niet echt, iedereen op Bali staat weer klaar om reizigers te ontvangen. Wel is het zo dat het nog erg rustig kan zijn als je nu het binnenland of de bergen intrekt.”

Is rondreizen alweer goed mogelijk?
“Jazeker, rondreizen met een chauffeur en/of gids is geen probleem. Sterker nog, wees als reiziger flexibel en maak vooral een rondreis. Blijf niet in de badplaatsen hangen maar bezoek vooral ook het binnenland en de minder bekende plaatsen. En bezoek de warungs, de lokale restaurantjes met heerlijke en authentieke Indonesische gerechten.”

Hoe gaan de boekingen bij Travel Trend?
“Heel goed. Ik ondersteun waar ik kan en maak op het moment zelfs offertes en reserveringen, onderhoud het contact met agenten en stel reispapieren samen. Iedereen helpt elkaar door deze hectische periode.”Recente berichten