25 juni 2024
Thumbnail voor Petra Paleckova over populariteit Tsjechië na ‘Wie is de Mol?’

Petra Paleckova over populariteit Tsjechië na ‘Wie is de Mol?’

Wat merken jullie als verkeersbureau sinds de uitzendingen van WIDM? Is er meer populariteit of belangstelling sinds de uitzendingen?
We vonden het ontzettend leuk dat WIDM is opgenomen in Tsjechië en de beelden waren ook fantastisch. Nadat bekend werd gemaakt dat het programma zich in Tsjechië afspeelde, merkten we gelijk dat er meer belangstelling was voor het land. Vooral na de eerste afleveringen zagen we een groei op social media en google. Na de uitzendingen kregen we regelmatig de vraag of we meer informatie over Tsjechië konden sturen. Door WIDM plaatsten ook veel bloggers een artikel over Tsjechië en veel andere media lieten zich ook inspireren door het land. Zo publiceerde Miljuschka verschillende recepten geïnspireerd op de Tsjechische keuken en schonk de NS extra aandacht aan Tsjechië als treinbestemming.

Krijgen jullie weleens vragen over specifieke plekken die te zien zijn in het programma?
Jazeker, in januari hebben we een webinar gegeven voor reisagenten en we kregen toen veel vragen over de Moravische Karst. Die aflevering was toen net dat weekend geweest en de deelnemers van WIDM gingen er kanoën. Voor bezoekers is een kanotocht helaas niet mogelijk, maar je kunt de grot wel bezoeken en er een boottocht maken.

Ook veel vrienden en familie waren nieuwsgierig naar de locaties, zoals de treinrit en het klooster Jaroslavice in Zuid-Moravië. Ze wilden graag weten waar dat dan precies ligt en of je het kunt bezoeken. Een bezoek aan het klooster is helaas niet mogelijk, maar een rit met de trein kan natuurlijk wel. In het spoorwegmuseum Lužná u Rakovníka staat een collectie stoomlocomotieven, sommige nog uit de periode van Oostenrijk-Hongarije. In de zomer kun je vaak vanaf dit museum een treinrit maken per stoomtrein.

Is Tsjechië erop vooruitgegaan?
Door de pandemie is iedereen naar vakantiebestemmingen gaan kijken die dichterbij zijn en hierdoor is Tsjechië bij meer mensen in het vizier gekomen. Doordat het land bij veel mensen nog onbekend is, heeft Tsjechië ook dat stukje avontuur nog in zich. Het is daarnaast een ultiem land om van het buitenleven te genieten en dat is juist wat iedereen nu graag wil. Wandelen, fietsen, kanoën…je kunt het er allemaal.

Waar willen jullie je met CzechTourism op gaan richten?
We willen ons dit jaar extra richten op autovakanties. Tsjechië is slechts 700 km rijden van de Nederlandse grens, maar doordat het een eigen munt heeft en andere taal lijkt het soms veel verder. Ook kun je in Tsjechië een prachtige rondreis maken. Zoals je in de afleveringen kon zien heeft Tsjechië prachtige kastelen, ongerepte natuur en charmante stadjes. Bovendien is het land ideaal voor kamperen. Er zijn campings met uitgebreide faciliteiten, maar ook kleinschalige campings. Dit jaar zullen we ons ook richten op fietsen en wandelen. Vooral in meerdaagse fietsvakanties zien wij potentie.

Hebben jullie zelf ook gekeken naar het programma?
Nadat wij werden benaderd door NPO zijn we gelijk het jubileumseizoen gaan volgen. Mijn collega en ik kenden allebei het programma, maar we hebben het nooit fanatiek gevolgd. Toen seizoen 21 begon waren we elke zaterdagavond aan de buis gekluisterd. Hoewel we wisten waar ze naartoe gingen bleef het spannend hoe de beelden eruit zouden zien.

Zijn jullie door het programma eigenlijk nog dingen te weten gekomen die jullie nog niet wisten?
De makers van WIDM hebben veel tips gekregen van lokale film offices. Sommige plekken waren voor ons ook totaal nieuw. Dat maakt het programma ook zo leuk. Ze combineren bekende plaatsen met plekken waar je nog nooit van hebt gehoord. Voor mij waren bijvoorbeeld het mijnmuseum in Mayrau en de Nevřen mijn in de laatste aflevering helemaal nieuw.Recente berichten