15 juni 2024
Thumbnail voor Richelle van Zanten blikt terug op vijfjarig jubileum: ‘Het voelt niet als werk’

Richelle van Zanten blikt terug op vijfjarig jubileum: ‘Het voelt niet als werk’

Nogmaals gefeliciteerd met je vijfjarig jubileum. Hoe ben je vijf jaar geleden op het idee gekomen om aan de slag te gaan als zelfstandig reisadviseur?
“Ik heb MTRO (Middelbaar Toeristisch Recreatief Onderwijs) en NHTV (HBO Toerisme) gestudeerd dus de interesse in toerisme is er altijd geweest. Tijdens de MTRO-opleiding heb ik acht maanden stage gelopen bij Kupers Reisinfo in Vaals en dat vond ik echt heel erg leuk. Na tien jaar hotellerie en een burn-out op mijn 28e,  ben ik goed gaan nadenken wat ik graag wilde doen en waar mijn hart lag. Dat is toch echt in de reiswereld. Toen ben ik gaan kijken wat er mogelijk was en na een informatieavond bij Personal Touch Travel was ik direct enthousiast. Bij Personal Touch Travel kon ik een quick start-training volgen om mijn kennis op te frissen en daarna mocht ik starten als ZRA. Na vijf jaar doe ik het nog steeds met heel veel plezier en voelt het niet als werk.”

Hoe kijk je terug op die start? Ging het soepel? Waren er hobbels?
“Toen ik startte als ZRA was ik nog werkzaam in de hotellerie en heb ik tijdelijk beide gedaan. In augustus 2019 had ik een fijne klantenkring opgebouwd en kon ik mijn vaste baan opzeggen. Vanaf het moment dat ik startte maakte ik direct boekingen en eigenlijk ging alles heel soepel. Personal Touch Travel is een hele fijne club om bij aangesloten te zijn. Het hoofdkantoor en mijn collega's waren en zijn nog steeds erg behulpzaam.”

Na ruim twee jaar lekker bezig te zijn, kwam corona om de hoek kijken. Hoe heb je deze periode als ZRA ervaren? Kon je het hoofd boven water houden?
“Het was natuurlijk geen leuke tijd maar ik heb geprobeerd positief te blijven, zichtbaar te zijn via social media, en alle klanten die niet op reis konden gaan een kleine attentie toegestuurd. Sommige reizen heb ik wel drie keer omgeboekt, maar uiteindelijk hebben de meeste klanten hun reis kunnen maken. In augustus 2020 ben ik bevallen van ons tweede kindje. Eigenlijk was het helemaal niet zo erg om in die periode met verlof te zijn, omdat het qua reizen toen heel erg rustig was. Na mijn zwangerschapsverlof moest ik helaas toch iets erbij gaan doen en heb ik een jaar bij de GGD gewerkt.”

Terugkijkend op die vijf jaar: Welke geboekte/samengestelde reis springt er voor jou echt uit?
“Vorig jaar november werd ik gebeld door een oud-collega. Haar vader had gehoord dat hij kanker heeft en uitbehandeld is. Zijn wens was om nog samen op vakantie te gaan nu hij zich nog goed voelde, voordat hij een week later aan de chemo ging beginnen, die zijn leven hopelijk nog maanden gaat verlengen. Ze wilden daarom precies een week later weg. Ik ben meteen diezelfde dag nog voor ze aan de slag gegaan. Qua pakketreis bij de standaard touroperators was er niets meer te krijgen wat naar wens was, dus ik heb de reis helemaal zelf samengesteld naar een prachtig resort in Mexico. Ze waren heel dankbaar dat ik het zo snel voor ze heb kunnen regelen en ze hebben samen genoten en een geweldige vakantie gehad.”

Als we vijf jaar vooruitkijken: Waar zie je jezelf dan staan en heb je nog doelen die je wil bereiken?
Over vijf jaar hoop ik nog steeds met veel plezier aan het werk te zijn als zelfstandig reisagent. Mijn doel is om nog meer naamsbekendheid en klanten te krijgen in het dorp waar ik woon, Heerjansdam. Ik kom oorspronkelijk uit Zuid-Limburg en door mijn netwerk heb ik klanten door heel Nederland en veel Limburgse klanten.”Recente berichten