13 juni 2024
Thumbnail voor Trees Piersma van WOLF-dmc vanuit Rwanda: ‘Prachtig, schoon en veilig land’

Trees Piersma van WOLF-dmc vanuit Rwanda: ‘Prachtig, schoon en veilig land’

Waarom moet je ooit een keer Rwanda hebben bezocht?
In de eerste plaats loont het natuurlijk de moeite om vooral te vertellen dat Rwanda een prachtig schoon en veilig land is om te bezoeken; niet alleen om gorilla’s te zien, maar ook voor het indrukwekkende landschap (heuvels, meren, groen); een geweldig safari park, een regenwoud waar je 13 soorten primaten kunt aantreffen, een groot meer met mogelijkheden om te kayakken, vissers te vergezellen op een tocht, of een wandeling langs de oevers te maken door traditionele dorpjes, fietstochten, hikes… teveel om op te noemen. Bovendien is de infrastructuur erg goed, en zijn de mensen alleraardigst en zijn enorm trots op hun land dat na de genocide een enorm positieve ontwikkeling doormaakt.

Hoe verlopen de besmettingen in Rwanda?
Rwanda doet het erg goed met het onder controle houden van het virus; dit is ook nodig want in Afrika is het aantal beschikbare vaccins nog zeer laag. Zolang er geen wetenschappelijk bewijs is dat gevaccineerde mensen het virus niet kunnen overdragen, hanteert Rwanda een goed test beleid.

Hoe ziet het beleid er op het moment uit?
Er is een negatief PCR-test resultaat nodig bij aankomst en deze mag maximaal 72 uur geleden afgenomen zijn. Vervolgens wordt er op de luchthaven nogmaals getest (alleen via de mond) wat soepel verloopt. Goed om te weten is dat wij dit vooraf boeken met een VIP M&G, zodat het erg makkelijk, snel en comfortabel is voor reizigers.

Is er nog sprake van quarantaine verplichting?
Ja, aan de reiziger wordt gevraagd om tot de uitslag in quarantaine te gaan. Dit kan in alle (door de overheid goedgekeurde) hotels. Dus keuze genoeg, van 3 tot 5 sterren, boutique hotels, of een luxe privé villa; alles mag.

Hoe lang duurt deze quarantaine?
De meeste Nederlandse en Belgische reizigers komen met KLM of Brussels Airlines in de avond aan. De volgende dag rond lunchtijd is de uitslag van de test bekend, dus eigenlijk is de quarantaine tijd alleen de avond en de nacht; dat valt erg mee!

Wij hebben gelezen dat er nóg een testverplichting geldt voor een bezoek aan de primaten?
De primaten (gorilla’s, chimpansee en overige apen) hebben voor 98 procent hetzelfde DNA als mensen, lopen dus ook een risico om het virus op te lopen met alle gevolgen van dien. Daarom vraagt Rwanda aan de bezoeker om een negatief test resultaat van max. 72 uur oud te kunnen tonen bij het bezoeken van de primaten.  We moeten er ook niet aan denken dat het coronavirus uit zou breken onder de gorilla’s of chimpansees.

Hoe verloopt het vaccineren in Rwanda?
In Rwanda is een vaccinatiecampagne gestart waarmee prioriteit is gegeven aan zorgmedewerkers, politie/leger, rangers in de parken, gidsen en hotelpersoneel. Het betekent dat al onze gidsen en al het personeel in de accommodaties inmiddels zijn gevaccineerd. Ik merk dat de internationale toeristen die wij ontvangen allemaal zeer positief zijn over de accurate maatregelen in Rwanda om te voorkomen dat de lokale bevolking en de primaten beschermd blijven.Recente berichten